Edirne Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancıoğlu, tarıma verilmeyen desteği, mağdur olan çiftçileri Meclis kürsüsüne getirdi.

Çiftçilerin her sorununu meclis kürsüsünde dile getirmeye devam eden ve Meclis’e taşıyan Gaytancıoğlu, Tarım Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle; borçlu olan, kredi kullanan, borçları yüzünden tarımsal araç gereçlerini satan Edirne çiftçisinin sorunları hakkında soru önergesi verdi.

“Türkiye tarımsal üretimi ile Dünya Tarımında önemli bir ülkedir. Her beş kişiden birinin çifti olduğu ülkemizde maalesef son 13 yıldır tarıma yeterli destek verilmemiştir. Tarıma destek yetersiz olduğu için çiftçiler tarlalarını bırakmakta ve göç etmektedir. Birçok tarım alanı işlenemediğinden boş kalmaktadır. Tarımsal Faaliyetlerini sürdürmek için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçiler borçlarını ödeyememekte ve bu yüzden tarımsal faaliyetlerini terk etmektedirler. Kredi borçlarını ödeyebilmek için de sahip oldukları tarımsal araç-gereç, tarla, arsa arazi benzeri mal varlıklarını satmaktadırlar.” diyen Gaytancıoğlu, önergesinde şu sorulara yer verdi:

1.     Edirne İlimizde son 5 yılda (2010-2015)  yılları arasında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi alan çiftçi sayısı kaçtır?

2.     Bu çiftçilerimizin İlçelere göre dağılımı nedir?

3.     Son 5 yılda Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarından dolayı traktörü, tarımsal araç-gereçleri, tarlası icrada olan çiftçilerimizin sayısı katır?

4.     Bu çiftçilerimizin İlçelere göre dağılımı nedir?

5.     Son 5 yılda diğer bankalardan aldığı krediler nedeniyle icrada ve takipte olan çiftçi sayısı kaçtır?

6.     Bu çiftçilerimizin İlçelere göre dağılımı nedir?

7.     İcra ve takipler nedeniyle mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?”