CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, et ve süt fiyatlarında AK Parti’nin yürüttüğü yanlış politikalar ve fiyatların düşmemesi hakkında konuştu. İlahiyat mezunu olan tarım bakanı, hukukçu olan bakan yardımcısı, işletme mezunu olan müsteşar ile Türk tarımının yönetilemediğini belirten Gaytancıoğlu, “Burada adı geçen mesleklere kesinlikle rencide etmek istemiyorum her meslek bizim için değerlidir. Ancak tarımın başında bir tarımcı, ziraat mühendisi veya veterinerin olması gerekir. Günü birlik politikalarla tarımı da yönetemezsiniz. Dün bir karar alındı 50bin ton civarında dondurulmuş et kilosu 20 liradan yemek üreticilerine ve hazır et satıcılarına dağıtılacak. Türkiye’de dondurulmuş et yok buda demek oluyor ki ithalat yapılacak. İthalatın kapısı açılıyor. Et ile sütü durdurmaya çalışacaklar. 1lira 15 kuruş bir fiyat belirlemek istiyorlar. Ancak Balıkesir’de, İzmir’de süt 90 kuruş, Edirne’ de, Trakya’da 1lira 7 kuruş fiyatında. Böyle fiyat belirleyerek elinizde bir mekanizma olmadan, arkanıza 10, 15 tane kendi düşüncenizde sivil toplum örgütü, dernek alarak et ve süt fiyatlarını belirleyemezsiniz.” şeklinde konuştu.

PİYASAYI DÜZENLEYECEK BİR KURUM KALMADI

Gaytancıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Bu güzel devletin Atatürk ile oluşturulmuş, süt endüstrisi kurumu, et balık kurumu gibi tarımsal kitleri vardı. Bu kitler yok pahasına özelleştirilince, yandaşlarına peşkeş çekilince piyasayı düzenleyecek bir kurum kalmadı. Bu şekilde halkı kandırmaya çalışıyorlar. Piyasada et balık kurumunun müdahale edecek mekanizması %5’i geçmez. Diyorlar ki 1lira 15 kuruş üreticinin eline geçecek. Böyle bir şey söz konusu değil. Şu şekilde geçebilir, geçtiğimiz günlerde de gündeme geldi yemde KDV sıfırlandı. Çünkü AK partililer sıfırlamayı çok iyi biliyorlar. Ama bu üreticiye yansımadı. Hangi ülkeye giderseniz gidin bunun çözümü tekdir. Üreticiyi destekleyeceksiniz, Besiciyi destekleyeceksiniz, Süt üreticisini destekleyeceksiniz. Yemi ucuz vereceksiniz. Sütte devletin bir alımı varsa bunu yapabilirsiniz. AK parti burada hep yanlış yapıyor. Diyor ki ben sütte alım yapacağım. Süt tozu alımı için tonda 4500 lirayı süt fabrikatörlerine veriyor. Bu şekilde fabrikatörleri, sanayiciyi destekleyerek olmaz.” dedi.

AK PARTİ BUNDA BAŞARILI OLAMADI

Üreticiyi desteklemek gerektiğinin altını çizen Okan Gaytancıoğlu, “AK parti bunda başarılı olamadı. Hatırlarsınız 15 gün önce et fiyatlarına bir müdahale yaptıklarını söylediler. Kuşbaşı et 32 liradan, kıyma 28 liradan satılacaktı.  Böyle bir şey gerçekleşti mi? Hayır et yine 45,50 lira seviyelerinde geziyor. Dolayısıyla AK parti her alanda kendini göstermektedir. Ne Tarımı yönetebiliyor, Ne Eğitimi yönetebiliyor, Ne dış politikada bir tutarlılık var nede ekonomide bir tutarlılık var, nede rejimi doğru dürüst yönetebiliyor. Ak parti aslında Türkiye’yi doğru dürüst yönetemiyor. Aklı fikri başkanlık sisteminde olan biri tarafından bir diktatör bozuntusu tarafından yönlendirilen bir partidir AK parti ama Türkiye’nin gündeminden de gideceği gün yakındır.” İfadelerini kullandı.