AYGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, yaptığı açıklamada yapılacak olan ithalatın arkasında başka bir neden olduğunu söyledi. 

“BU İŞİN ARKASINDA BAŞKA İŞLER VAR”

Türkiye’nin süt ve süt ürünlerinde kendi kendine yeten bir ülke olduğunu, peynir ithalatı yapmaması gerektiğini vurgulayan Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Peynir ithalatı Türkiye’nin hiç yapmaması gereken bir ithalat. Türkiye sütte zaten kendi kendine yeterli, süt ve süt ürünlerinde dışarıdan ithalat yapmıyor. Özellikle Venezuela’ya yapılan bu ithalatın arkasında başka işler var. Venezuela’dan gelen gemi, 50-60 dolarlık ton başına yük bindiriyor. 50 bin tonluk bir gemi. Baktığınızda bin 500 ton peynir ithalatı var, bin ton pirinç ithalatı var, 5 bin ton ayçiçeği ithalatı, 2 bin ton kanola ve tohumları ithalatı yani toplam 10-15 bin tonluk ithalat var. Bu hangi gemiyle gelecek nasıl bir gemi var? Bu işin arkasında başka işler var. Venezuela halkı zaten çok fakir, gıda maddesi sıkıntısı çekiyor, son iki yılda halk kişi başına 11 kilogram zayıfladı. Fakir bir halkın dışarıya satabileceği ürünleri niye alıyorsunuz, ne amaçla alıyorsunuz? Daha önceden Bonsa Hersek ile yapılan bir anlaşma vardı, 0 gümrük vergisi ile ithalat vardı, Bosna Hersek ayrıcalıklı ülke sınıfına alınmıştı. Bin ton un gelecekti, 17 bin ton un geldi. Orada bir suiistimal söz konusu oldu. Buna benzer işaretler olduğunu hissediyorum.” 

TÜRKİYE’DE TARIM DOĞRU YÖNETİLMİYOR”

Süt fiyatlarının bir yıldır artmadığını, süt üreticilerinin beklentilerinin de 3 TL olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, “Türkiye’nin şu anda pirinçte hasat yapacağı dönem, ayçiçeğinde hasat yapılıyor. Bu tip ithalat söylentileri, 0 gümrük vergisi söylentileri ile iç piyasada fiyatlar düşüyor. Üreticinin morali bozuluyor. Süt fiyatları hala 2 TL 30 kuruş, bizim beklentimiz 3 TL olması. Peynir fiyatlarının, peynir yapan küçük mandıracıların maliyetlerinin artması tüketiciye de yansıyacak. Bunlar son derece yanlış şeyler. Türkiye kimsenin ürününe muhtaç değil, Türkiye’de tarım doğru yönetilmiyor. Madem bir ülke ile anlaşma yapılmak isteniyor, denir ki ‘tamam kardeşim ben bunları aldım ama Venezuela halkına hediye ediyorum.’ Çünkü bu 4-5 milyon dolarlık bir anlaşma. Bu avantajın karşılığında ne alacaklar açıklanmamış. Karşılığında bir ticaret söz konusu yapılmamış, örneğin bin ton pirinç bizim için son derece az bir rakam ama onlar için önemli” diye konuştu. 

“ARKASINDA BAŞKA ŞEYLER OLMAMASINI DA ÜMİT EDİYORUM”

Türkiye Cumhuriyeti’nin mazlum ülkelere yardım etmesi gerektiğini dile getiren Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Geçtiğimiz Pazar günü, 30 Ağustos Zafer Bayramıydı, Atatürk Zafer Bayramını anarken her zaman şöyle demiş, ‘Kurtuluş Savaşı yaptık, diğer mazlum milletlere de örnek olduk.’ Türkiye Cumhuriyeti mazlum ülkelere yardım etmesi gerekir. Onun peynirini, pirincini almakla, 0 gümrükle hem kendimize hem üretici ve tüketicilerimize yazık etmiş oluruz ama onlara da yardım etmiş oluruz. Venezuela diktatörlükle yönetilen bir ülke, bizde de tek adam rejimi var. Bu yüzden iyi anlaştıklarını düşünüyorum. Arkasında başka şeyler olmamasını da ümit ediyorum.”