CHP’li Gaytancıoğlu, son yıllarda uygulanan yanlış ve tutarsız tarım politikaları ile tarım sektörünün adeta uluslararası şirketlerin serbest piyasası haline geldiğinin altını çizdi.

YABANCI SERMAYE EGEMENLİĞİNE MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Türkiye Tarımında; tohumculukta, gübre piyasasında, tarım ilaçlarında, tarım aletlerinde ve tarım bankacılığında ve özellikle tarıma dayalı sanayide, bitkisel yağ, tohumculuk, şeker sanayi vb. sektörlerde  yabancı sermaye egemenliğinin her geçen gün arttığını belirtti.

Gaytancıoğlu, aldığı 23 imza ile yabancı sermayenin; Türk tarımı ve gıda sektöründe geldiği durumu,  yerli sermaye kuruluşlarının yabancı tekellere devredilmesinin neden ve sonuçlarının incelenmesi için meclis araştırma önergesi istedi.

SEBZE TOHUMLARINDA DIŞA BAĞIMLILIK YÜZDE SEKSENLERİN ÜZERİNDE

Ülkemizde ihtiyaç duyulan tohumun en az üçte birinin ithal edildiğini dile getiren Gaytancıoğlu, sebze tohumlarında dışa bağımlılık oranının yüzde seksenlerin üzerine çıktığını belirtti.

21 KASIM 2016 TARİHLİ KARAR İLE TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNDA YABANCI ŞİRKETLERİN ETKİSİ ARTIYOR

CHP'li Gaytancıoğlu, 2018 yılında tüm tohumların sertifikalı olacağı yönündeki Bakanlar Kurulu kararının, Türkiye tohumculuğuna hâkim olan yabancı şirketlerde   etkisinin artacağını ifade etti. Bu kararın biyoçeşitliliğede zarar vereceğini belirten Gaytancıoğlu, “Milli Tarım Projesini ortaya atan iktidar, milli tohumları yok etmek pahasına almış olduğu bu kararla, ülkedeki biyoçeşitliliğe büyük ölçüde zarar vermiş olacaktır.” dedi.

3.5 MİLYAR DOLAR YERLİ KATMA DEĞER SAĞLAYAN ŞEKER PANCARINA NEŞTER

Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kamuoyu ile paylaşılan ‘Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı’  ile bazı Nişasta Bazlı Şeker firmalarına kota ayrıcalıkları tanınıyor. Ülkemizde 10 milyon insana ekmek kapısı olan ve yıllık 3.5 milyar dolar yerli katma değer sağlayan şeker sanayisi ile şeker pancarı tarımının adeta kolu kanadı kırılmak isteniyor.” ifadelerini kullandı.

TAVUKLARIN YÜZDE 50’Sİ YABANCI ÜLKELERİN ÇİFTLİĞİNDE ÜRETİLECEK                                                    

CHP’li Okan Gaytancıoğlu, “Türkiye’de beyaz et üretiminde ve yem sanayiinde faaliyet gösteren CP Standart firması, Tayland merkezli bir gruba geçmiştir. Bu demektir ki, bundan sonra Türk halkının yiyeceği tavukların yüzde 50’ye yakını Tayland, Brezilya ve Katarlıların sahip olduğu çiftliklerde üretilip, kesilecek ve iç piyasada sürülecek. Tavukçuluk sektöründeki bu durum diğer sektörlerde de benzerlik gösteriyor.” dedi.

JAPON FİRMASININ ÜRÜNLERİ TÜRK SOFRALARINDA

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Japonya merkezli AjinomotoCo, Türkiye’de toz çorba üretiminde oldukça önemli olan şirketleri satın almıştır. Artık halkımızın sofralarında yer alan toz çorbaların, keklerin, tatlıların tozunu Türkiye’de Japon firması üretecek, paketleyecek ve bizlere satacaktır.” ifadelerine yer verdi.

PAZAR YABANCILARIN ELİNDE

Daha önce yerli gıda firmaların yaptığı birçok işleri şimdi büyük oranda yabancı firmaların yapmaya başladığına vurgu yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Türkiye'de suyu, gazozu, yabancılar şişeleyip satmakta, ayranı yoğurdu zeytinyağını toz çorbayı, tavuğu, eti yabancılar pazara sürmektedir.” ifadelerini açıklamasına ekledi.

Bu bağlamda, yabancı sermayenin Türk Tarımında ve Gıda Sektöründe geldiği durumu, yerli sermaye kuruluşlarının yabancı tekellere devredilmesinin neden ve sonuçlarının incelenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istediğini belirtti.