CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, pancar üretimi için A kotada ton başına  açıklanan 210 TL'ye karşılık C kota olarak belirlenen ek kotada fiyatın 140 TL'ye düşürülmesine tepki gösterdi.

AK Parti iktidarının yıllardır şeker pancarı ve şeker üretiminde nitelikli ve tutarlı bir tarım politikası izlemediği için şeker pancarı üretiminin azalmasına neden olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, C Kotaya verdiği fiyatla da AK Parti'nin adeta üreten çiftçiyi cezalandırdığını söyledi. A kotasındaki ürünün de C Kotasındaki ürünün de aynı maliyet ile üretildiğini belirten Gaytancıoğlu, yan yana tarlalarda yetişen aynı pancara iki ayrı fiyat verilmesinin doğru olmadığını söyledi.  

Gaytancıoğlu, “AKP iktidarı, şeker kaynağı olarak şeker pancarı yerine, ithalatçısı olduğumuz nişasta bazlı şeker ithalatına hız vermiştir. AB ülkeleri nişasta bazlı şekeri kullanmazken, AKP Küresel Sermayenin baskılarına dayanamayarak nişasta bazlı şeker kotalarını arttırmış, Türk çiftçisini ise adeta üretim yaptığı için cezalandırmıştır.” dedi. 

AKP BU YANLIŞTAN DÖNMELİDİR

Verilen ek pancar kotasında da fiyatın ton başına  210 TL olması gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu,       “140 TL çiftçinin maliyetlerini karşılamaz. Çiftçiyi yıllardır mağdur eden AKP, bu yanlıştan bir an evvel dönmelidir.” şeklinde açıklamasını tamamladı.