CHP Edirne Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancıoğlu, Ziraat Odaları Birliği’nin Ulusal Süt Konseyi’nden çekilmesini bildirmesi üzerine Ulusal Süt Konseyi’nde üreticilerin temsiliyetinin ciddi sıkıntıya düştüğünü belirtti.

Gaytancıoğlu, geçtiğimiz hafta Edirne Merkez İskender Köy’de muhtarlar, üreticiler, üretici birlikleri ve kooperatiflerle birlikte yapılan süt eyleminin ulusal ve yerel basında uzun süre yer almasının ardından, konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatlarındaki düşüşe müdahale edememesi sonucu konseyin işlevini yitirdiğini düşünmüyor musunuz? diye soran Gaytancıoğlu, Bakan Faruk Çelik’e Et ve Süt Kurumu ile ilgili olarak sorular sordu.

Gaytancıoğlu’nun soru önergesinin metni şu şekilde:

“1963 yılında resmi kuruluşu gerçekleşen 5.4 milyon üyesi ile Türkiye’nin en büyük meslek kuruluşu olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği yaptığı açıklama ile düşük süt fiyatlarına tepki olarak Ulusal Süt Konseyi yönetiminden çekildiklerini bildirmiştir. Gerekçe olarak da “20 aylık sürede market fiyatlarının yüzde 25,4’lere varan oranlarda zam görmesine rağmen Çiğ sütte fiyatın 70 kuruşlara kadar gerilemesi, konseyin sektöre katkı sağlayamaması, verdiği 1 lira 15 kuruşun arkasında duramaması ve fiyatın düşüşüne müdahale edememesi” gösterilmiştir. Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin Ulusal Süt Konseyi’nden çekilmesi ile konseyde üreticilerin temsiliyeti ciddi sıkıntıya düşmüştür.

Sütteki fiyat düşüşü devam ederken Et ve Süt Kurumunun 1 lira 15 kuruştan süt alacağı ifade edilmiş fakat bu konuda henüz somut bir adım atılmamıştır.

Buna göre;

 

1.            Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Ulusal Süt Konseyinden çekilmesi sonucu üretici temsiliyetinde ciddi bir sorun oluştuğunu düşünmüyor musunuz? Bu nedenle Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarındaki düşüşe müdahale edememesi sonucu işlevini yitirdiğini düşünmüyor musunuz?

 

2.            Et ve Süt Kurumu’nun 1 lira 15 kuruştan süt alacağını ifade ediliyor, alımları ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz? Et ve Süt Kurumu kaç bin ton süt almayı hedeflemektedir?

 

3.            Bu dönemde markette fiyatlar sütte yüzde 11,5, yoğurtta yüzde 1,5, tereyağında yüzde 15,8, ayranda yüzde 19,8, dondurmada yüzde 15,4, peynirde ise yüzde 25,4 arasında değişmesine rağmen Et ve Balık Kurumunun 1 lira 15 kuruştan sütü almasını yeterli bir fiyat olarak görüyor musunuz?

 

4.            Kamuoyunda sanayicilerin belli günlerde süt almadıkları ve taşeronların devreye girerek düşük fiyata süt aldıkları ve komisyonculuklarını yaptıkları süt firmalarına sütü sattıklarına yönelik bilgiler dolaşmaktadır. Etik olmayan bu durum ile ilgili bir denetiminiz bir çalışmanız var mıdır?”