CHP Edirne Milletvekili, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancıoğlu, Türkiye genelinde Süt Üreticilerinin mağduriyetinin ve Ulusal Süt Konseyi’nin durumunun araştırılması, üreticilerin önümüzdeki dönemlerde bu tür sıkıntılar yaşamaması için Anayasanın 98. Maddesi, iç tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını istedi

Önceki günlerde Uzunköprü Süt Üreticiler Birliği’nin basın açıklamasına katılan,  Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e süt üreticisi ile ilgili verdiği önergelerle konuyu kamuoyuna taşıyan Gaytancıoğlu “Yazın sıcakta, kışın soğukta gram gram süt sağan, günün 3 öğünü ağırda olan üreticilerimiz, kadınlarımız emeklerinin karşılığını alamıyor. Maliyetler çok yüksek, süt fiyatları ise 1,5 senedir sabit, zam yapılmıyor hatta düşürülmek isteniyor. Çok büyük bir mağduriyet var. Üreticimizin tatili yok, dinlenmesi yok, harcadığı emek çok ama geliri az. Üreticinin hakkını aramak benim görevim. Her yolu deneyeceğim, her platformda konuşacağım, mecliste bu durumu anlatacağım ve üreticimizin emeğinin karşılığını direne direne alacağız. Buna inanıyorum.” dedi.

İlk imzası Gaytancıoğlu’na ait olmak üzere CHP’li 22 milletvekilinin de imzaladığı Meclis Araştırma Önergesi’nin metni şu şekilde:

“Ülke genelindeki süt üreticilerimiz son yıllarda uygulanan tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle çok zor günler yaşamaktadır.18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununda belirtilen ulusal tarım politikaları çerçevesinde çalışmalar yapmak üzere;süt üreticilerinin oluşturdukları birlikler, dernekler, kooperatifler ve sanayicilerin oluşturdukları birlik, dernek, kooperatif temsilcileri ile bunlara üye olan gerçek veya tüzel kişiler ile ilgili araştırma ve eğitim kurumları, meslek odaları, tüketici örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluşan Ulusal Süt Konseyiülkemizdeki çiğ süt fiyatlarını belirlemektedir. 30 Eylül 2015 ‘te çiğ süt referans fiyatını görüşmek üzere toplanan Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu sanayicilerin süt fiyatının yüksek olduğunu belirtip 10 kuruş indirim yapılmasını istemeleri, üretici temsilcilerinin ise maliyetlerin arttığını belirterek fiyatın 10 kuruş artması gerektiğini söylemeleri nedeniyle anlaşmaya varılamadan bitmişti. Böylelikle 1 Temmuz 2014’ten bu yana 1, 15 TL olan çiğ süt fiyatlarında hiçbir değişiklik olmamıştı. Ancak Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğinin Süt Sanayicileri ile yaptığı toplantı sonucunda Anadolu’da süt fiyatlarının düşmesi nedeniyle Güney Marmara Bölgesi olarak Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale illerinde 1 Aralık 2015 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş süt fiyatının 3 kuruş düşürülmesi kararı alınmıştır. 1 Ocak 2016 tarihinde ise süt fiyatlarının 2 kuruş daha düşürülerek 1 Haziran 2016 tarihine kadar fiyatların bu şekilde devam edeceği de belirtilmiştir.

1,5 yıldır üretim maliyetlerinin artmasına rağmen süt fiyatlarında artış olmaması, sabit kalması ve hatta aşağıya çekilmek istenmesi süt üreticisini mağdur etmektedir. Bu nedenle üretim yapan işletmelerin sayısında düşüş olmaktadır. 2011 yılında 401 bin üretim yapan işletme varken, 2012 yılında bu sayısı 405 bin işletmeye, 2015 yılında ise 376 bin işletmeye düşmüştür. Büyükbaş hayvan sayısında ve süt üretiminde yıllara göre ciddi bir düşüş söz konusudur. Tüm teknolojik gelişmelere rağmen hayvancılıkta insan gücüne duyulan ihtiyaç ve harcanan emek fazla iken kar oranı düşüktür.

Çiğ süt fiyatlarının üretim maliyetleri dikkate alınmadan belirlenmesi,  Süt Konseyinin İşlevini yitirmesi, süt üreticisinin üzerinde sanayici baskısının olması, aile işletmelerine gereken desteğin verilmemesi, piyasanın istikrarsız olması nedeniyle süt üreticilerinden oluşan çok büyük bir kitle çok büyük bir sıkıntı içerisindedir.

Türkiye genelinde Süt Üreticilerinin mağduriyetinin ve Ulusal Süt Konseyi’nin durumunun araştırılması, üreticilerimizin önümüzdeki dönemlerde bu tür sıkıntılar yaşamaması için Anayasamızın 98. Maddesi, iç tüzüğümüzün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz.”