CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda konuşma yaparak yıllardır çok büyük sıkıntılar çeken Türk çiftçisinin sesi oldu. Çiftçinin yaşadığı sıkıntıları, çektiği çileyi yüksek sesle haykıran Gaytancıoğlu “Çeltik hasadı biteli 2,5 ay oldu, ofis daha yeni fiyat açıklıyor. Bu zamana kadar küçük üreticide çeltik kalır mı? Çeltik üreticilerinden intihar edenler oldu, sosyal sıkıntılar yaşandı. AKP iktidarı boyunca benim İpsalalı, Uzunköprülü, Meriçli, Edirneli, Gönenli, Bigalı, çiftçime verilmeyen para yabancı ülkelerin çiftçilerine verildi. Ben bu haksızlığı kabul etmiyorum.” dedi.

Konuşmasına “Bugün Türkiye’deki çeltik üreticilerinin sorunlarını ve perişan olan durumlarını dile getirmek üzere söz almış bulunmaktayım.” ifadeleri ile başlayan Gaytancıoğlu, hem çiftçinin sorunları, hem Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tutumu, hem de Türkiye’nin Tarım Politikası hakkında genel kurula bilgi verdi. Gaytancıoğlu, “Bugün öğrendim ki, Toprak Mahsulleri Ofisi -Sayın Tarım Bakanı açıklamış- 1,58 kuruştan alım yapacakmış. Üreticiler ürünlerini sattılar, yok pahasına 1 lira 20 kuruştan elden çıkardılar, şimdi siz fiyat açıklıyorsunuz. Bu ne biçim tarım politikası? AKP’nin uyguladığı tarım politikası iflas etmiştir.”dedi.

KENDİ ÇİFTÇİMİZE BU PARAYI ÇOK GÖRMÜŞÜZ

Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Dünyanın en pahalı mazotunu benim çiftçim kullanıyor, ama yat sahipleri çok ucuza; 1,5 liradan mazot alıyorlar.  AKP, iktidarda olduğu on üç yıldan beri tam 3,8 milyon ton çeltik ve pirinci Türkiye’ye ithal ettirmiş ve bunun karşılığında da 1,7 milyar dolar döviz ödemişiz yani kendi çiftçimize bu parayı çok görmüşüz ama Hintli çiftçiye, Çinli çiftçiye, Amerikalı çiftçiye bu paraları ödemişiz. Peki, Türkiye’de 22 bin tane çeltik üreticisi var, İpsala’da, Gönen’de, Biga’da, Terme’de, Bafra’daki çeltik üreticileri ne yapıyorlar? Senetleri ellerinde, borç batağına batmış durumda bekliyorlar. Türkiye, bilinçli, tutarlı ve hükûmetlere göre değişmeyen tarım politikaları uygulamış olsaydı ithalata gerek olmayacağını bu konuyu bilen bir bilim adamı ve Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili olarak buradan söylüyorum.”

ÇİFTÇİMİZ BURADA HAKKINI ARIYOR, TABİİ Kİ ARAYACAK

Konuşması sırasında İpsala’da çeltik üreticilerinin Toprak Mahsulleri

Ofisinin önünde yaptığı eylemin fotoğraflarını gösteren Gaytancıoğlu, “Bakın, çiftçimiz burada hakkını arıyor, tabii ki arayacak ama nerede Ofis? Nerede çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi? Bugün fiyat açıklıyor. Hasat iki buçuk ay önce olmuş. İki buçuk ayda küçük üreticide ürün kalır mı? Bakın, bu da on üç yıl önce çekilmiş bir fotoğraf. Dolu, ürün var. Nerede? Toprak Mahsulleri Ofisinin önünde. Neden? Çünkü ürün var, üretim var. Şimdi, bu ürünleri ithal ediyoruz? Maalesef, karnımızı doyurmak için yılda 12-13 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Kendi çiftçinizden esirgediğimiz paraları maalesef yabancı ülkelerin çiftçilerine ödemek zorunda kalıyoruz.”dedi.