113 GÜN DAHA ASIL İŞİ YAPAN TAŞERON İŞÇİLERİN SÖZLEŞMELERİ UZATILMIŞ

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü 11.05.2015 tarihinde İsmira Yenigün isimli firmaları ile imzalanan sözleşme kapsamında 283 nitelikli taşeron personeli Türkiye genelindeki çeşitli şube ve ajanslarında çalıştırmaya başlandığı bilgisini veren Gaytancıoğlu, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “10.05.2016 tarihinde sözleşmeler sona ermiş, ancak Toprak Mahsulleri Ofisi Personel Genel Müdürlüğü 28350404/917 sayılı yazısı ile söz konusu teknik personelin kadroya alınmasının söz konusu olduğunu ancak kadroya alınması ile ilgili yasal mevzuatın henüz yayınlanmaması sonucunda ve bu personele ihtiyacın devam etmesi nedeniyle 11.05.2016 tarihinde 113 gün daha asıl işi yapan taşeron işçilerin sözleşmelerini uzatmıştır.

Toprak Mahsulleri Ofisi Personel Genel Müdürlüğü 28350404/917 sayılı yazısı ile geçen süre içerisinde uygulamadaki aksaklıklardan dolayı yardımcı teknik personel hizmet alımı uygulamasına son verileceğini duyurmuş ve bu personelin 31.08.2016 tarihinde taşeron işçilerin işten çıkışları gerçekleştirilmiştir. Bunun üzerine 1 ay içerisinde 283 işçinin içerisinden 104 taşeron işçi yasal haklarını kullanarak hukuki  süreci başlatmış iş mahkemesi ve istinaf mahkemesi sonucuna göre kuruma kadrolu iadelerine karar verilmiştir.”

İŞÇİLER 11 AYLIK SÜRE ZARFINDA BÜYÜK YIKIMA UĞRAMIŞLARDIR

TMO’nun söz konusu işçilere tazminat ödeyeceğini sözlü olarak beyan ettiğinin altını çizen Gaytancıoğlu, “Ancak TMO Genel Müdürlüğü mahkemelerin sonucunda işe iadeyi uygulamayacağını söz konusu taşeron işçilere tazminat ödeyeceğini sözlü olarak birçok yerde beyan etmiştir. Söz konusu taşeron işçiler işsiz kaldıktan sonra 15 Temmuz sürecinin de etkisi ile devlet işinden ayrılmış olmaları sebebiyle başka iş yerlerinde de iş bulamamış, maddi ve manevi olarak 11 aylık süre zarfında büyük yıkıma uğramışlardır.” dedi.

Gaytancıoğlu, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

“1.Mahkemelerce taşeron işçilerin iş akitlerinin geçerli bir nedenle feshedilmediği, davalı işverenin yaptığı feshin geçersiz olduğu tespit  edilerek işçilerin Toprak Mahsulleri Ofisindeki işlerine iadeleri olmalarına karar verilmesine rağmen söz konusu taşeron işçiler neden mağdur edilmiş ve işlerine geri döndürülmemiştir?  Mahkeme kararlarının uygulanmaması hukuk devleti ilkesine aykırı değil midir?

2. Türkiye’de her geçen gün işsizlik artarken, Cumhurbaşkanı İşsizlik Seferberliği başlatmış olmasına rağmen bu taşeron işçiler neden işsizlik ordusuna dahil edilmiş ve mağdur bırakılmıştır? 

3. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin personel ihtiyacı olduğu bilinmektedir ve sürekli şubeler arasında personel görevlendirmesi yapmaktadır. Personel ihtiyacı olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi işe iade davalarını kazanan taşeron işçileri işe geri almamak için neden direnmektedir?

4. 11 aydır iş bulmakta zorlanan, geçim sıkıntısı geçen 283 personel hem maddi hem manevi olarak tamamen çökmüş durumda iken, işe iadelerinin gerçekleşememesi her birini daha derin sıkıntılara sokmakta, emeği ile ekmeğini kazanan işçilerimiz bir an evvel işlerine dönmeyi istemektedirler. Bu işçilerin mağduriyetini duyarak, mağduriyetlerini giderme yönünde samimi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?”