CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, dün yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çeltik alımlarına başlamasını değerlendirdi.
Gaytancıoğlu, TMO’nun fiyat açıklamadan ürün almasının ve çiftçilerin randevu alamamasının ciddiyetsiz bir durum olduğunu ifade ederek, “Burada üreticiyi düşünmeyen bir zihniyet var. Üreticilerin yetiştirirken bu kadar zorlandığı bir üründe onlarla böyle dalga geçiyorlar. TMO yetkililerini, Temmuz ayı ve Ağustos başında fiyat açıklama konusunda defalarca uyardık. Küçük çiftçiler mallarını hemen satıyorlar. Çünkü borçları var. Çiftçinin dayanacak gücü yok. Randevu sistemine giriyorsun randevu alamıyorsun. Bu üretici ürününü nereye koyacak? Bu kadar ciddiyetsizlik olamaz. TMO tarafından fiyat açıklanmadığı için şu an çeltikleri geçen yılın altında bir fiyatla alınıyor. Bu konuyla ilgili detaylı bir basın açıklaması da yapacağım. Hiçbir zaman çiftçi bu derece sahipsiz kalmamıştı. Geçen yıl üreticilerden iflas edenler intihar edenler oldu. Yetkilileri uyardık; geçen seneki hataya düşmeyin dedik. Niye Türk çiftçisi düşünülmüyor da yabancı çiftçiler düşünülüyor. TMO ve Tarım Bakanlığı’nı ciddiyete davet ediyorum. Paraları yoksa söylesinler, ‘biz bu ürünlere müdahale alımı yapamıyoruz’ desinler. Üretici için bir şeyler yapılmalı; yazık günah. Üretici, devleti görmek istiyor. Pirinç, temel gıda maddesidir. Pirinç, bölge ekonomisi için önemli katma değerler yaratıyor. Birçok tarla ipotekli, çiftçiler borç içerisinde. Bunlar, çiftçilerin topraklarının satılmasını istiyor.” şeklinde konuştu.

FİYAT BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALIDIR

Bölgemizde çeltik ekilen yerlere ziyaretler gerçekleştirdiğini ve üreticilerin durumdan hiç memnun olmadığını belirten Gaytancıoğlu, “Üreticiler, bir yerde özel sektörün acımasına kalmış. Çiftçiler çok zor durumda. Yeni Karpuzlu ziyaretimde TMO Genel Müdürü’nü aradım telefona çıkmadı. Sonrasında daire başkanıyla görüştüm. ‘Alacağız, yapacağız, fiyat bekleniyor’ şeklinde konuştu. Fiyat bir an önce açıklanmalıdır. Üreticiler perişan halde. Üretici ürünün bir an önce elinden çıkarmak istiyor. Çiftçiler borçlarını karşılayamıyor. Bu yüzden diğer yıla tehdit oluşturuyor. Çiftçilerin tarlalarının başkasının eline geçmesini istemiyoruz. Çiftçiler ipotekle, tarla, traktör alıyor. Bunları da bir an önce ödemek istiyor. Çiftçilerin borçlarına da bir yapılandırma getirmediler. Çiftçiler devleti göremiyor artık.” diye konuştu.