SONGÜL KONAR

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konu ile ilgili değerlendirmede bulundu. 

Gaytancıoğlu yaptığı değerlendirmede, “Gelir düşük olmasına rağmen çiftçi sayımız, toprak varlığımızın çok olması dünyada bizi ilk 10’a girmemizi, Avrupa’da birinci olmamızı sağladı” diye konuştu. 

“DÜNYADA DAHA BU KADAR İYİ BİR SEVİYEYE GELEBİLİRDİK AMA GELEMEDİK”

AK Parti’li yıllarda 4 milyon hektar alanın devre dışı kaldığını dile getiren Gaytancıoğlu, açıklamasında,“Türkiye, Avrupa’da birinci. Dünyada da ilk 10’un içerisinde. Tarımsal alanların, topraklarımızın, hayvan varlığımızın çok olması ve bunlardan elde edilen gelir açısından o kadar çok toprağımız var ki, buralarda ekip biçip üretim yapıyoruz, gelir elde ediyoruz ama bu gelir düşük. Bu gelir düşük olmasına rağmen çiftçi sayımız, toprak varlığımızın çok olması dünyada bizi ilk 10’a girmemizi, Avrupa’da birinci olmamızı sağladı. Türkiye’nin yüz ölçümü bin 786 milyon metrekare, 28 milyon hektar tarım alanımız var, bunun 24 milyonunu kullanıyoruz. AK Parti’li yıllarda 4 milyon hektar yani 40 milyon dekar alan devre dışı kaldı. Dünyada daha bu kadar iyi bir seviyeye gelebilirdik ama gelemedik. Bu kadar alanımız, bu kadar toprağımız var, bu kadar da çiftçimiz var. Neden dünyada ilk 10 içindeyiz, çiftçimiz neden borçlu, bunun nedeni ne? Çiftçimiz ürünü düşük fiyatlarla satıyor, düşük gelir elde ediyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki çiftçiler az olan topraklarıyla, az olan hayvan sayılarıyla yüksek gelir elde ediyorlar, yüksek şekilde destekleme elde ediyorlar” ifadelerine yer verdi. 

“BİZİ YÖNETEN AK PARTİ İKTİDARI BU TOPRAKLARI FÜTURSUZCA HARCIYOR”

Açıklamasının devamında “Tarımı iyi yönetemeyen bir iktidar var, bu potansiyeli kullanabilse Avrupa’da birinci değil, açık ara birinci oluruz” ifadelerine yer veren Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye tarımsal ham maddeleri ithal ediyor. Buğday, soya, arpa, mısır bunlar tarımsal ham madde. Örneğin bisküvi ihraç ediyor, makarna ihraç ediyor, ayçiçeği yağı ithalatı yapıyor. Bitkisel yağı şişeleyip, rafine yağ olarak dünyada satabiliyor. Böyle bir potansiyelimiz var ama iyi yönetilemiyoruz. Tarımı iyi yönetemeyen bir iktidar var, bu potansiyeli kullanabilse Avrupa’da birinci değil, açık ara birinci oluruz. Dünyada da 7.-8. değil 3.-4. oluruz. Tarım topraklarımızın fazlalığından dolayı topraklar niye el değiştiriyor, neden yabancı ülkeler Türkiye’de arazi kiralamaya ya da satın almaya çalışıyorlar, temeli budur. Türkiye’nin bu potansiyelini kullanması lazım. Önümüzdeki yıllarda dünyada gıda savaşları, su savaşları olacak. Gıda, su ve toprak kimdeyse, korunmuş çevre kimdeyse bunlar dünyanın hakimi olacak. Bizi yöneten AK Parti iktidarı bu toprakları fütursuzca harcıyor, birinci sınıf tarım topraklarının üzerine sanayi tesisleri, termik santraller, hidroelektrik santraller, bölgemizde olduğu gibi doğalgaz limanları kurmaya çalışıyor, çevre tahribatları yaratıyor. Bunları bizim korumamız, gelecek nesillere aktarmamız lazım. Topraklarımızı, su kaynaklarımızı kaybetmememiz lazım. Tarımsal alanda daha az su tüketen sulama sistemlerine geçmemiz lazım.” 

“AK PARTİ TARIMA DAYALI SANAYİYİ MAALESEF İTALYAN MADDE İLE ÇALIŞTIRIYOR”

Türkiye’de 40 milyon dekar arazinin boş olduğunu, bu arazilerin üretime yönlendirilmesi, arazilere su getirilmesi gerektiğini vurgulayan Gaytancıoğlu, “Bu rakam AK Parti’nin övündüğü bir rakam ama doğru dürüstte anlatamadığı bir rakam. Bu rakamlarda bir abartı yok ama kullanamıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarda olmuş olsaydı ekilmeyen alanlar ekilir, çiftçiler daha da desteklenirse ülke daha da üretici bir hale gelir. Hiçbir şekilde ithalat yapmaz, tamamen ihracatçı bir ülke olur. Türkiye kesinlikle buğday ihraç etmez, buğdayı işleyerek makarna ihraç edebilir, buğdaydan yapılmış unlu mamuller ihraç edilebilir. Yemi ithal etmez, ihracatı yapabilir. Yani sanayisini çalıştırır. Ama AK Parti tarıma dayalı sanayiyi maalesef İtalyan madde ile çalıştırıyor, her şeyde dışa bağımlı hale getiriyor. Türkiye’nin bir sürü yağ, çeltik fabrikası var ama bunu işleyebilmek için dışarıdan ürün ithal ediyor. 40 milyon dekar arazisi boş, bu arazileri üretime yönlendirmesi, arazilere su getirmesi lazım” diye konuştu. 

“ÜLKEMİZDE 83 MİLYONUN TAMAMINI İLGİLENDİREN VE SEVİNDİREN BİR KONU”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Cuma günü müjdesini verdiği doğalgaz rezervi ile ilgili konuşan Gaytancıoğlu, emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu tabi ki sevindirici bir şey. Ülkemizde 83 milyonun tamamını ilgilendiren ve sevindiren bir konu. 40 milyar doları aşan bir enerji ithalatımız var. Bu enerjide dışa bağımlılığı azaltacak bir buluştur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bunun bir siyasi malzeme yapılmaması lazım, ne eleştiri konusu olması ne de çok fazla abartmamız gereken bir konu değil. Ciddi bir şekilde iyi bir yatırımla tamamen yerli sermaye ile bunu harekete geçirmemiz, yabancı ortak kullanmadan, kendi olanaklarımız ile bu yatırımı harekete geçirmemiz lazım. Enerjide dışa bağımlılığı azaltarak rekabet dışı ürünü kullanmamız lazım. Bunu kendi evlerimizde, sanayimizde, tesislerimizde kullanarak hem fiyatları ucuzlatmamız hem de dünyaca rekabete daha da aktarabilecek potansiyelde kullanmamız lazım. Kalıcılığı önemli, uzmanların dediğine göre 6-7 yıl yeterli bir enerji olarak verecek ama o bölgede yine aramalara devam edip alanları genişletebilirsek enerjide dışa bağımlılığımız azalır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, tebrik ediyoruz. Türkiye’de yaşayanlar için çok önemli bir gelişme.”