HABER MERKEZİ

“BU, KANAYAN DERİN BİR YARAYI YARA BANDIYLA KAPAMAKTAN FARKSIZ”

Doç. Dr. Gaytancıoğlu, AKP döneminde ekilmeyen tarım arazilerinin iki Trakya büyüklüğüne eriştiğini, yıllardır ülke çiftçisini desteklemek yerine ithal politikalarıyla yabancı çiftçilerin desteklendiğini belirterek şunları söyledi: “Şimdi yılladır ekilmeyen arazileri ektirmek için tohumda hibe desteği veriyorlar. Bu, kanayan derin bir yarayı yara bandıyla kapamaktan farksız. Hiçbir soruna çözüm olmaz. Köyler, AKP’nin politikaları yüzünden boşaldı. Tarımda çalışan nüfusumuzun yaş ortalaması yüksek ve gençleri tarıma çekemiyoruz. Madem tohum desteği vereceksiniz, yüzde yüz verin. İlaç ve gübre desteği de verin. Tarımda kullanılan mazottan vergileri kaldırın. Çiftçi borçlarını faizsiz en az bir yıl erteleyin. Desteği de sadece belli illere değil bütün ülke çapında verin. Siyasî gözlüklerinizi çıkartın. Türk tarımına AKP gözlüğüyle bakarsanız hiçbir soruna çözüm getiremezsiniz.” 

Tohum desteği verilen illerin neye göre seçildiğinin açıklanmasını da isteyen CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Gaytancıoğlu bu desteklemelerden yararlanamayacak olan çiftçilere de mutlaka ek desteklemeler verilmesi gerektiğini vurgulayarak, AKP’nin Türk çiftçisini borç içinde yaşayan, üretemez ve emeğinin karşılığını alamaz bir hâle getirdiğini ifade etti.

“BU DÖNEMDE SİYASET YAPMAK DEĞİL, TOPYEKÛN BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ LAZIM”

Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programında Trakya bölgesinden Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin bulunmamasına da tepki gösteren Gaytancıoğlu; “Sadece Çanakkale bulunuyor ama onun da büyük bir kısmı Anadolu’da yer alıyor. Trakya’dan oy alamayan iktidar buralara destek vermiyor demek istemiyorum çünkü bu dönemde siyaset yapmak değil, topyekûn birlikte hareket etmemiz lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mantıklı düşünmesi lazım ve yeniden bu genelgeyi düzenleyerek Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ı içine alan ve tohumluk desteklemelerini genişleten, tohumların yüzde 75’inin değil, tamamının karşılandığı, 2019 yılı desteklemelerinin tamamının da ödendiği bir paketle halkın gündemine çıkmalarını istiyorum. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de çeltik üretiminin yüzde 60’ının Edirne’den karşılandığını bilmiyor mu? Çeltik ekimleri yakında başlayacak” ifadelerine yer verdi.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığını, Türkiye’nin koronavirüsü salgını nedeniyle bir gıda krizi yaşamaması için gerçekten işe yarayacak, çiftçiye destek olacak ve üretimi esas alacak politikalara bir an önce geçmeye davet etti.