AYGÜL KONAR

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın değerlendirmesi üzerine açıklamada bulundu. 

Okan Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada, “Başka ülkelerden ithalat yaparak yandaşlara para kazandırıp dünya birincisi olmayı ben kabul etmiyorum” ifadelerini vurguladı. 

“KENDİ ÇİFTÇİMİZ ZARAR GÖRÜYOR”

Açıklamasında “Yılda iki buçuk milyar dolar buğday parası vererek karşılığında 800 milyon dolarlık un ve irmik ihracatı yapmak hiç akıllı bir hesap değil” diyen Gaytancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu tartışma ortamına girmek yanlış. Benim söylediğim; Türkiye Mayıs ayında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından bin 650 TL’ye ikinci sınıf ekmeklik buğdaya fiyat verdi. Sonrada aynı TMO 25 Ağustos 2020 tarihinde ihale açtı. İhalede yurtdışından tonu 330 dolara kadar teklifler var. 220-230 dolardan teklifler de var. Başka bir ülkenin çiftçisine 230 dolara veriliyor, doları şu anki kur ile çarparsak bin 700 TL yapıyor. Tonda 100 TL başka ülkenin çiftçisine veriyor. Onun dışında makarnalık buğdayda bin 850 TL’den kendi çiftçimizden alıyoruz, onu 330 dolardan başka ülkelerden alıyoruz. Tonda 500 TL’yi başka ülkenin çiftçisine veriyoruz. Bu iyi bir politika değil. Sonra dünyada birinciyiz. Dünyada birinci olabiliriz ama başka ülkelerin buğdayını işleyerek, başka ülkelerden makarnalık buğday satın alarak dünya ikincisi olmak bana ters geliyor. Yılda iki buçuk milyar dolar buğday parası vererek karşılığında 800 milyon dolarlık un ve irmik ihracatı yapmak hiç akıllı bir hesap değil. Kendi çiftçimizden kendi ürünümüzü alıp dünyada satabiliyorsak, bu bizim için büyük bir avantaj olur. Başka ülkelerden ithalat yaparak yandaşlara para kazandırıp dünya birincisi olmayı ben kabul etmiyorum. Burada kendi çiftçimiz zarar görüyor, başka ülkelerin çiftçisi kazanıyor. Çiftçilerimiz mağdur oluyor. Dünyaya verilen fiyatlarda bizde istiyoruz. Çiftçimize aradaki farkı versinler. Benim çiftçim bin 650 TL’den buğdayını satmış, aynı buğdayı bin 750 TL’den ithal ediyorum.”

“TÜRKİYE HER YIL KRONİKLEŞEN BİR BUĞDAY İTHALATI YAPIYOR”

TMO’nun tahıl piyasasının denetlenmesi için kurulduğunu hatırlatan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:“TMO Türkiye’deki buğday piyasasını, tahıl piyasasını düzenlemek üzere kurulmuş. İthalatı yapmak üzere veya ithalatı düzenlemek üzere kurulmamış. Üretimi arttırabilmek, üreticinin alın terini değerlendirmek üzere kurulmuş. Demek ki üreticinin alın terini değerlendiremiyor. Başka ülkelerin çiftçilerinden ithalat yapma yolunu seçiyor. TMO ithalat tabii ki yapar ama herhangi bir kıtlık veya sorun olur gidersin ithalat yaparsın. Türkiye her yıl kronikleşen bir buğday ithalatı yapıyor. Ekilmeyen 15 milyon dekar buğday arazisi var. Buna rağmen ithalat yapılıyor.”