HABER: BÜLENT SAYLAM 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE ÜRETİCİLER YAŞANAN DURUMU HAK ETMİYORLAR”

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle, değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Gaytancıoğlu, “Dünya Gıda Günü’nde, kıtlıkla karşılaşacak ülke Türkiye’dir. Çünkü üretime ve üreticiye destek vermeyen, üreticinin borç batağına girmesine yol açan bir hükümet tarafından yaklaşık 16 yıldır yönetiliyoruz. Türkiye tarımını tamamen dışa bağımlı hale getirmiş ve yapısal sorunları çözmeyi hiç düşünmemiş. Yaşanan sorunlar ithalat yapılarak, çözülmeye çalışılıyor. Halkın beslenme ihtiyacını yabancı ülkelerin üreticilerine bırakmış durumdalar. Pirinç, nohut ve fasulye olmak üzere bir çok ürünü ithal etmeyi kendisine ilke edinmiş bir hükümet tarafından yönetiliyoruz. Dünya Gıda Günü’nün yaklaştığı bugünlerde bu durumun değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti ve üreticiler bu durumu hiç hak etmiyorlar.” dedi.

“AKP KENDİ GIDASINI GÜVENCE ALTINA ALMIYOR”

Okan Gaytancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yurt dışından ithal edilen etlerde şarbon tehlikesinin olduğunu gördük ve yaşadık. Bazı tüketiciler, şarbon şüphesiyle hastanelere kaldırılmıştı. Ama halen Brezilya ve Uruguay’dan hayvan ithal etmek için araştırmalar yapılıyor. Tüm kontroller kaldırılarak, halen dışarıdan hayvan ithal etmekle soruna çözüm aramak doğru değildir. Türkiye toprakları çok verimlidir. Türk üreticisi çalışkandır ve teknolojiyi takip etmektedir. Ama iyi bir yönlendirmenin yapılması gerekiyor. Türkiye’de buğday kıtlığı olacaktır. Çünkü taban gübre fiyatı çok arttı ve bunu kullanmadan ekim yapmayı planlıyor. Taban gübre kullanmadan ekim yapması durumunda verim çok fazla düşecektir. Bu gidişle, Türkiye ürün ithal edecek ülke bulamayacak. Çünkü tüm dünya ülkeleri tarımlarını koruyorlar ve dışarıya ürün vermeyerek, kendi stoklarını koruyorlar. Kısacası, kendi ürünlerini koruma altına alıyorlar. Fakat, AKP kendi gıdasını güvence altına almıyor ve başka ülkelerde gıdayı aramaya çalışıyor. Türk insanı tamamen tahıl tüketen bir hale geliyor. Mevut hükümet görevini yapamıyor. Onların yerine üretimi destekleyen hükümetlerin gelmesini temenni ediyorum.”

“TÜRKİYE’DE KITLIK YAŞANACAK”

Hazırlanan tarım raporu hakkında da, bilgilendirmede bulunan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Hazırladığım tarım raporunu, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na sundum. Türkiye’de tarım politikaları bu şekilde giderse, kıtlık yaşanacağını dile getirdim. Üretici yeterince desteklenmiyor. Üreticinin 100 milyar lira alacağı var. Üretici, sürekli olarak, borçlanıyor. İthalatı özendirici adımlar var. Birçok tarımsal ve hayvancılık alanındaki tesisler yabancıların eline geçmiş durumda. Kırsal kesimde insanlar kalmıyor. Bunların hepsini bir arada düşünürsek, Türkiye’de kıtlık yaşanacaktır.”