Keşan Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Kemik, dün saat 13.00 sıralarında dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, bölgemizde ayçiçeği hasadının başladığını ancak, malını satmak isteyen çiftçilerin, tüccarın 90 kuruş fiyat vermesi nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı içinde olduğunu söyledi. Bazı tüccarlar tarafından köy kahvelerine “90 kuruştan, 1 liradan ayçiçeği alınır” duyuruları asıldığını belirten Kemik, “Geçen yıl alım sezonu bir buçuk liradan açılmış ve her geçen gün biraz daha yükselmişti. Ne oldu da bu yıl çiftçinin malı 90 kuruşa düştü? Bu yıl ayçiçeği fiyatında inanılmaz kötü bir durum var. Hiçbir çiftçi kredi borcunu ödeyemez. Eğer iyi bir destekleme programı uygulanmazsa bunun sonuçları çok kötü olur. Ayçiçeği üreticisi şokta” dedi.

BİZİM İÇİN NE YAPTINIZ?

Keşan’da herkesin, önümüzdeki seçimlerin havasına girdiğini ve şu an için köylünün hiç kimsenin umurunda olmadığını ifade eden Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Biz, bölgemizde hasadın başlamasına rağmen fiyat açıklanmamasına ilişkin ilk tepkileri Keşan Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, siyasi partilerin ilçe başkanları, il genel meclisi üyeleri ve konuyla ilgili diğer kurum, kuruluş ve kişilerden bekledik. Ancak hiç kimseden bir ses seda çıkmadı. Sayın bakanımıza, milletvekillerimize, il genel meclisi üyelerimize, ziraat odası, ticaret borsası, sanayi ve ticaret odası yöneticilerine, siyasi partilerimizin başkanlarına ve diğer ilgililere soruyorum: Köylü mağdur ve çok kötü durumda ve hiç biri bu yıl kullandığı kredinin borcunu ödeyemez.”

CANIMIZ ACIYOR

Çiftçiye, 90 kuruş ile bir liralık fiyat söylenirken Dünya piyasalarındaki fiyat bahanesinin öne sürüldüğünü ancak ülkemiz üreticisinin diğer ülkelerin üreticileri ile aynı şartlarda çalışmadığını kaydeden Kemik,Dışarıda üretim yapan bir çiftçi gübreyi 25 kuruşa alırken biz bir lira 40 kuruşa alıyoruz. Mazot ve tohum fiyatlarındaki girdi maliyetlerimiz de diğer ülkelere göre çok farklı. Milletvekillerimiz, ya da memurlarımız geçen sene aldıkları maaşlarının bu yıl yüzde 70’ini almaya başlasalar ne yaparlar? İşte ayçiçeği üreticisinin de durumu bu yıl bu. Geçen yıl bir buçuk lira olan fiyat bu sene 90 kuruşa düştü. Ayçiçeğinde canımız acıyor. Bizler ancak çok iyi bir destekleme programı ile ayakta kalabiliriz. Bu konuda kamuoyu oluşturmak için herkese görev düşüyor ve herkes de bu görevini yerine getirmeli” diye konuştu.

YÖRÜK: 10 TON MALIM SOKAKLARDA KALDI

Kemik’in ardından söz alan Karacaali Köyü Muhtarı Mehmet Yörük, geçtiğimiz günlerde ayçiçeği hasadını yaptığını ve 10 tona yakın mal aldığını ifade ederek, “Bu 10 ton malım ile günlerdir kapı kapı geziyorum. Ne tüccar, ne Tarım Kredi ne de Trakya Birlik malımı alıyor. “Malı dök, kağıdı imzala git” diyorlar. Hiç böyle şey olur mu?” diye sordu.

ÇETİN: YAĞ FİYATLARI YÜKSELDİ, AYÇİÇEĞİ FİYATI DÜŞTÜ

Karasatı Köyü Muhtarı Erdoğan Çetin de geçen sene bu zamanlarda 55 lira olan 1 teneke yağ fiyatının 80 liraya kadar çıktığına dikkat çekerek, “Ancak şu günlerde ayçiçeği alımı yapılacak diye 3-5 liralık bir indirime gidildi. Yine de yağ fiyatları geçen yılın çok üzerinde. Yağ fiyatları düşse hadi bir şeyler anlayacağız ama fiyatı düşen sadece çiftçinin ürünü” şeklinde konuştu. Çetin, bu konuda üreticiler olarak gerekirse tepki eylemlerinin de gündeme getirilmesi gerektiğini, her köyden gelecek 20-25 traktör ile ses getirecek protesto eylemi yapabileceklerini de ifade etti.