Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Destekleme Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin desteklenmesi programından yararlanan Keşan’daki Mantar Bahçesi’nin ilk hasadı Beyendik’te yapıldı.

Beyendik Beldesinde Genç Çiftçi Projesi kapsamında kültür mantarcılığı yetiştiriciliği yapan Mustafa Akgül’ün bahçesindeki ilk hasat dün yapıldı. İlk ürünlerin toplanmasına Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Beyendik Belediye Başkanı Nuran Uslu, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İlhan Saz, İl Genel Meclisinin AK Parti Üyesi Adnan Vural ve belde halkı katılım gösterdi. Toplanan ürünler katılımcılara dağıtıldı.

BİR HAFTA İÇERİSİNDE ÜRÜN ALMAYA BAŞLADIK

Üretici Mustafa Akgül, ürünlerle ilgili bilgi vererek şunları aktardı: “Bakanlığımızın yapmış olduğu genç çiftçi projesine başvuru yaptım. Bu hak bana tanındı. Ben de elimden geldiğince devletimizin de desteği ile yetiştirmeye başladım. Keşan toptancı haline satıyoruz. Yaklaşık 250 metre karelik bir ekim alanımız var. Ranza sistemi ile üretim yapıyoruz. Bu çürütülmüş saman. Biz bunun üzerine ithal olarak getirdiğimiz bir örtü toprağı serdik. Bir hafta içerisinde ürün almaya başladık.”

YIL BOYUNCA ÜRÜN ALABİLİYORUZ

Akgül, yıl boyunca ürün alabildiklerini ifade ederek, “İklimlendirmeyi biz kendimiz yaptığımız için yıl boyunca sürekli ürün alabiliyoruz. 2 Ayda değişiyor. İçindeki tohumlar bitiyor 2 ayda. Başta istiridye mantarına başvuracaktım ama araştırdım prosedür olarak bize çok ağır geldi. Ayrıca pazarlama yönünden de sıkıntılıydı bu bölgede pek bilinmediği için.”  şeklinde konuştu.

DESTEK YERİNİ BULMUŞ

Keşan Kaymakamı Nuri Özder, proje ile ilgili düşüncelerini aktararak şunları söyledi: “Güzel bir uygulama, örnek bir uygulama. Genç çiftçilerimize destek yerini bulmuş. Biz hem uygulayan kurumumuza hem de girişimcimize. Teşekkür ediyorum.”

SÜT YETİŞTİRİCİLİĞİ DE KÖYLERİMİZDE MUTLAKA YAPILMALI

Kırsal Kesimin kalkınması için bu tür projelerin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, “Hükümetimizin verdiği genç çiftçilere destek kapsamında yapılan proje. Geçen ay biliyorsunuz damızlık sığır dağıtımını yapmıştık.  Bu ay da böyle bir projeyi incelemekten mutlu olduk. Bu projelerin gençlerimizin önünün açılması için daha fazla iş imkânı olması için özellikle kırsal kesimin kalkınması için önemi var. Alternatif tarım dediğimiz bu tarım şeklinin biraz daha artıyor olması bölgemize büyük kazanç getirecektir. Çünkü topraklar artmıyor. Böyle katlı sistemde ve alternatif olarak yapılan tarımda gelirler artabiliyor. Bunun yanında süt yetiştiriciliği de köylerimizde mutlaka yapılmalı.”  dedi.

BUNLARIN SAYISININ İLERİDE ARTMASINI İSTİYORUZ
Bu tür projelerin sayısının artmasını istediklerini dile getiren Beyendik Belediye Başkanı Nuran Uslu, “Tesisimizi yerinde gezdik gördük. Hükümetimizin genç çiftçilere verdiği desteği ve uygulanmasını gördük. Yerinde görünce ne kadar başarılı bir uygulama olduğunu öğrenmiş olduk. Bunların sayısının ileride artmasını istiyoruz.”  şeklinde konuştu.