Dolar kurunun hızla yükselmesiyle birlikte tarımsal girdi fiyatlarının da aynı hızla artmaya başlaması bölgemiz çiftçilerini daha şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

90 KURUŞLUK ÜRE GÜBRESİ 1 LİRA 30 KURUŞ OLDU

İçinde bulunduğumuz şu günlerde buğdaylara gübre atmaya hazırlandıklarını ancak kullanacakları nitrat ve gübre fiyatlarını duydukça şaşırdıklarını belirten çiftçiler, “Bundan 20 gün, bilemedin bir ay kadar önce 90-95 kuruş olan üre gübresinin fiyatı bugün için 1.25, 1.30 liraya yükseldi. 75-80 kuruştan aldığımız nitrat gübreleri de 1 lirayı aştı. Gübre fiyatları geride kalan 20 günlük süre içinde yüzde 30 fiyat farkı yedi. İnşallah sonumuz hayırlı olur” diye konuştular.

Verim ve kaliteli ürün almak için önümüzdeki birkaç gün içinde buğday tarlalarına dönüm başına yaklaşık 10 kilogram gübre atmaları gerektiğini ancak her geçen gün artan maliyetler karşısında ezildiklerini ifade eden çiftçiler, “Mazot fiyatları bir yandan, gübre fiyatları bir yandan, ilaç fiyatları bir yandan artarken, bizim malımız harmanda neredeyse beş paraya gidiyor.  Harmanda alınan malımız da daha sonra nedendir bilinmez birden kıymetleniyor. Biz bu işten bir şey anlamış değiliz. Bu yıl desteklemelerle de bu işi kurtaramayız. Ne yapacağımızı, sonumuzun ne olacağını daha şimdiden kara kara düşünmeye başladık “şeklinde konuştular.