AYŞİN SEÇİL GEZER

Üretime destek verilmek isteniyorsa kuzuya, kilosuna göre verilmesi gerektiğini belirten Günday, “Bu desteklemeler 3-4 yıldır yeterli değil. Girdi maliyetleri hep artıyor, destekler hep aynı yerde. Bugün bir yaşlı koyun; kuzu yapmasa da anaç koyun; destek buna çıkıyor. Üretime destek verilecekse, kuzuya, kilosuna göre verilmelidir. Böyle olsun ki üretici çok kuzu üretsin, çok destek alsın. Üretime böyle teşvik edilebilir. Çok güzel damızlık kuzular bıçak altına gidiyor; adamın borcu var kestirmek zorunda. Devlet, dişi kuzu ve düvelerin kesimini yasakladı. Sen imkânı olmayan birine zorla hayvan baktıramazsın. Hayvanlara farklı destekler verilmesi lazım. Dişi kesim yasağı 2-3 yıldır var; bölgemizde koyun sayısı hiç arttı mı? Yasaklamayla bunlar artmıyor.” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER ETÇİ IRKLARA KAYIYOR

Bölgemizde kıvırcık ırkı koyunun kaybolmak üzere olduğunu aktaran Günday, “Kıvırcık, lezzeti tescillenmiş ırklardan bir tanesi. 5 aylık bir kuzuda kıvırcık-merinos arasında 10 kilograma yakın bir fark olur. Fiyat da aynı gidiyorsa ben üretici olarak getirisine bakmak zorundayım. Üreticiler etçi ırklara kayıyor. Bizim yerli kıvırcık ırkımız çok az kaldı. Bölgemizde süt işletmesi de yok. Sütten çok faydalanamıyoruz.” dedi.

DESTEKLEMELERİN YILLIK ENFLASYONA GÖRE ARTTIRILMASI LAZIM

Şenol Günday, sözlerini şöyle noktaladı: “Desteklemelerin hiç olmazsa yıllık enflasyona göre arttırılması lazım. Uzun zamandır destekleme fiyatında bir değişiklik yok. Paraların 21 Mayıs’ta yatacağı duyumunu aldık. Üreticilere T.C. numaralarına göre paralarını alacak. Tarım Bakanı da ne zaman yatacağı konusunda tam tarih vermedi.”