AYŞİN SEÇİL GEZER 

Günday, açıklamasında; süt üretimine verilmesi gerektiği, meraların girdilerin düşmesi konusunda önemli olduğu ve ithal hayvanların geçici çözüm olacağını dile getirdi.

Şenol Günday, “Canlı hayvan ithal ediliyor. Yıllardan beri et ithal edilmedi. İthal edilse de çözüm olmuyor. Çünkü şu an ithalde çok ucuza et getirebileceklerini sanmıyorum. Suni bir çözüm olabilir ancak devamlılığı olmaz. İthalat yapılması yerli üreticiye zarar veriyor. Bu kez yerli üretici işi bırakmak zorunda kalıyor. Vurguladığımız bir şey var. Aile işletmeleri desteklenirse, sabit fiyatın sağlayacağını düşünüyorum. Fiyatların dalgalanmasını üretici de istemiyor. Üreticinin istediği; kuzu baskülü 20 TL’ye çıkmasın ancak 17 TL’den aşağı da düşmemesi. Küçükbaş hayvanları beslemek için üretici satın almıyor. Hayvanların fiyatı düşünce, üretici önünü göremiyor ve bir istikrar sağlanmıyor. Aslında aile işletmeleri desteklenip küçükbaşın sayısı arttırılmalı. Zaten 3-4 yıllık verilere bakarsak hayvan sayısında bir azalma göremiyoruz. Ancak nüfus artıyor ve daha fazla hayvana ihtiyacımız oluyor. Durmak başarı değil, bu sayıyı arttırmalıyız. Küçük işletmeler desteklenirse eğer 100 hayvan bakıyor ise bunu 150 hayvana çıkarsın.” dedi.

MERALARA ÖNEM VERİLMELİ

Maliyeti düşürmek adına meralara önem verilmesi gerektiğini ifade eden Şenol Günday, “Küçükbaşın maliyetini düşürmek için meralara önem verilmesi gereklidir. İçeride bakacak olursan küçükbaş hayvana yine kazanç sağlayamazsınız. Çünkü girdiler her geçen gün artıyor. Fiyatlar yüksek ancak üretici de girdilerden şikayetçi oluyor. Meralar daraldı ve birçok yerin merası bulunmuyor. Meraları kullanamıyor ise bu da dezavantaj sağlıyor. şeklinde konuştu.

SÜT İÇİN DESTEKLEME BEKLİYORUZ

Sütün üreticiye yeteri kadar katkı sağlamadığının altını çizen Günday açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Süt konusunda araştırma yaptık. Şu an keçi üreticisi sütten para kazanamıyor. Mağdur durumda kalıyor. Bir iki firma keçi sütünü istemiyor, ‘Yanında koyun sütü de olursa alırız’ diyor. Artık koyun sütü yok çünkü öncelerde tatmin etmediği için şimdi koyun sütü bulamıyoruz. Bu şekilde giderse 2-3 yıl sonra keçi sütü de aranacak. Herkes keçilerini satıyor, süt para yapmıyor. Bugün inek sütü fiyatına keçi sütü alan arkadaşlarımız var. Keçi üreticiliği de tehlikeye gidiyor. Dengesizlikten kaynaklanan şeyler bunlar. İthal ile ne kadar çözülebilir bilmiyorum. Mutlaka ve mutlaka destekleme olması gereklidir. Devletin buna göre çalışmaları vardır. Planlamasını yapmıştır. Büyükbaş içinde aynı şey geçerli. Süt para yapmıyor ve et para yaptığı için inekler kesiliyor. Üretici süt parası, hayvanın yediği yemin parasını dahi çıkarmadığını söylüyor. Ete kesim desteği gibi süt içinde destek gerekiyor. 2 yıl önce keçi sütünü 1.75 TL’ye alıyorduk, şu an yaklaşık olarak 1.40 TL civarında satılıyor. 2 yılda bu girdiler arttı. Keçi sütü fiyatları aşağı gidiyor. Bir sürü de keçi satıldı. Bölgemizde Enez’de de çok fazla keçi üreticiliği yapıyordu ancak kalmadı. Hayvancılık nereye gidiyor? Her şeyi ithalle çözemeyiz.”