AYŞİN SEÇİL GEZER

Gebe veya damızlık dişi hayvan kesimleri konusunda belirli kurallar getirildiğini hatırlatan Günday, “Damızlık hayvanların kesilmesi çok güzel bir durum değil ama insanların başka çareleri yoksa kesmek zorunda kalıyorlar. Ödemeleri oluyor, borçları oluyor. Damızlık vasfı taşıyan hayvanın kesilmesini kimse istemez. 4 aylık bir hayvanın damızlık vasfı taşıyıp taşımadığı belli değil. Gelişecek ki bunu bileceksin. Zaten kuzu en fazla 5 ayda kesime gidiyor. Erkeklik dişilik oranını yarı yarıya düşünelim; herkesin yarısını damızlık bırakıp bu işi devam ettirmeye gücü yok.” dedi.

ÜRETİCİLER, HAYVANLARINI KESTİRMEK ZORUNDA KALIYORLAR

Genç Çiftçi Projesi kapsamında verilen koyunlarının birçoğunun damızlık vasfı taşımadığını belirten Günday, “Bu koyunların dağıtımına neden izin verildi? Üreticinin kuzularını dağıt, kesimleri engelle. Üreticilerden kuzuları al, her bölgeye göre vasfını taşıyanları dağıt. Böyle olsun ki dağıttığın kişi de faydalansın. Birçoğu yaşlı koyun geldi, damızlık vasfı taşımıyorlardı. Yazık günah değil mi; bu milli bir servet. Diğer tarafta gencecik kuzular bıçağa gidiyor. Devlet mademki destek verecek, bu kuzular üreticilerden satın alınır, devlet çiftliklerine toplanır, ihtiyacı olanlara uzun vadeli ödeme imkânı ya da hibe olarak verilir. Üreticiler, ihtiyaçları olduğunda, borçları olduğunda hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyorlar. Bu uygulama ile kesimin engellenmeye çalışılması doğru değil. İnsanlara zorla hayvancılığı sevdiremezsin. Teşvikle, destekle sevdirebilirsin.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasını bir örnekle sürdüren Şenol Günday, “Örneğin üreticimiz bin tane keçi bakıyor. 500 tanesi sağılıyor. Bu hayvan sayısı her yıl artacak. Arttığı zaman bakma imkânı yok. Bir sirkülasyon (dolaşım) olmak zorunda.” şeklinde konuştu. 

KOYUN SÜTÜ EN AZ 3-3 BUÇUK TL OLMALIDIR

Son olarak koyun ve keçi sütü fiyatlarına da değinen Günday, sözlerini şöyle noktaladı: “Geçtiğimiz günlerde yaptığım açıklamada tüm açıklamam koyun sütü ile ilgili olarak algılanmış. Bölgemizde koyun sütü zaten çok nadir. Koyun sütü en az 3, 3 buçuk TL olmalıdır. Keçi sütü de en az 2.25 TL olmalıdır. Bu fiyatların altında düşünce üretici zor durumda kalıyor. Zaten en çok süt veren koyun günde yarım kilo süt veriyor. Bu düşük fiyatlar hayvanı yıpratmana değmez. Karşılığını alacak ki üretici uğraşsın. Zaten bölgemizde büyük işletme yok, hepsi aile işletmesi. Üretici neden 40-50 Bin TL harcasın da süt sağım tesisi kursun. Bu parayı kaç yılda çıkaracak. Üreticiler önünü göremiyor.”