Küçükbaş hayvan eti tüketiminin az olmasından yakınan Günday, buna karşın Türkiye’de küçükbaş hayvan varlığının oldukça fazla olduğunu söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklemeleri ile birlikte küçükbaş hayvan sayısında önemli derecede bir artış yaşandığını ifade eden Günday, “Küçükbaş hayvan sayısında bir sorun yok ancak tüketimi oldukça kısıtlı. Bölgemizde koyun ve keçi etinin tüketimi yok denecek kadar az. Restoranlarda bile koyun-keçi eti bulmak zor. İnsanlar küçükbaş hayvandan uzaklaştırılarak büyükbaş hayvan eti tüketimine yöneltildi” diye konuştu.

MERA ALANLARIMIZ YETERLİ

Bölge coğrafyasının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine uygun olduğunun altını çizen Şenol Günday, “Mera alanlarımız yeterli. Hayvanlar hep merada beslenebiliyor. Bu da büyük bir avantaj ve bu nedenle yetiştirme maliyeti de daha düşük. Büyükbaş yetiştirmenin küçükbaşa göre maliyeti de yüksek.” dedi. “Türkiye’nin kırmızı et açığı sorunu koyun ve keçi tüketiminin artırılması ile çözülebilir” dedi.

HER YIL AYNI OLAY YAŞANIYOR

Türkiye’deki kırmızı et tüketim oranı ele alındığında, küçükbaş hayvan eti tüketiminin sadece %10 seviyelerinde kaldığını ve bu oranın son derece az olduğunu vurgulayan Günday, “Bu oranın tam tersi olması gerekiyor. Küçükbaş hayvanda üretim kapasitesi mevcudun 10 katına da çıkarılabilir. Büyükbaşın yemleme maliyeti de çok yüksek. Ayrıca büyükbaş et ithalatı da bir çözüm değil. Her yıl aynı olay yaşanıyor. Türkiye’nin kırmızı et açığı sorunu koyun ve keçi tüketiminin artırılması ile çözülebilir. Et olmadığı için ithalat yapılıyor ancak bizim yetiştiricilerimizin koyun ve keçileri satılmıyor, elde kalıyor. Et ithalatı yerine küçükbaş hayvan tüketimi teşvik edilirse ithalat sorunu da ortadan kalkar. Küçükbaş hayvan et fiyatında bir denge sağlandı. Eskiden küçükbaş etin kilosu daha pahalıyken şimdilerde iş tersine döndü. Artık bakanlığın koyun ve keçi eti tüketimine yönlendirmesi gerekiyor. Tüketilmesi zaruri ürünler arasına konulabilir. Askeriye, hastaneler gibi devlet kurumlarına kota uygulaması daha da arttırılarak uygulanabilir. Türkiye’deki kırmızı et açığının giderilmesi küçükbaştan geçer. Küçükbaş hayvanı ön plana çıkarmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu