AYŞİN SEÇİL GEZER

Süt fiyatlarına bir zam yapıldığını belirten Günday, “Ancak baktığımızda kooperatif farkını daha önce firmalar ödüyordu. Bunu şimdi üreticiye yansıttılar. Bu fark verilecekse firmalar versin. Neden üreticiler versin? Üreticiye bu zam yansımadı. Daha önce açıklanan fiyat neyse o ödenirdi. Şimdi ise farkı kesiyorlar. Bu yük de üreticinin sırtına binmiş oldu. Verilen zam kooperatif farkı ile kapandı.” dedi.

FİYAT 1,75 TL İKEN 1,25 TL’YE DÜŞTÜ

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin de piyasada oluşacak süt fiyatını takip ettiğini ifade eden Şenol Günday, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda koyun veya keçi sütü, inek sütünün 1,5 katı fiyat bulurdu. Yine mi böyle mi olur bilemiyoruz. Koyun sütü bölgemizde çok fazla yok. 2,25 TL fiyat oluşmasını bekliyorum. Biz fiyatların çok yükselmesini beklemiyoruz. Ama 2-3 yıl önce fiyat 1,75 TL iken 1,25 TL’ye düştü. Piyasada ürün azcık bollaştığında fiyat düşüyor. Bu dönemde ben böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Süt üreten küçükbaş hayvan yetiştiricisi kalmadı. Geçtiğimiz yılki fiyatlardan ötürü keçi varlığı eksildi. Geçtiğimiz yıl firmalar koyun sütü almak istedi ama süt veren ırk bakan kalmadı. Herkes etçil ırklara döndü. Merinos koyununu süt para yapmış olsa da kimse sağamaz.” 

EZİNE PEYNİRİ BİZİM ELİMİZDEN ÜRETİMİ ALDI

Yaşanan olumsuzluklarının süt ürünleri üretimine de doğrudan etki ettiğini dile getiren Günday, sözlerini şöyle tamamladı: “Edirne peyniri bu gün nerede? Ezine peyniri bizim elimizden üretimi aldı. Belki Ezine bu bölgeden süt alıyor ama adına Edirne peyniri demiyor. İstanbul’da sokaktaki tezgahta hâlâ Edirne peyniri satışı yapılıyor. Bu isim bazı bölgelerde geçiyor. Şu anda bölgemizde üretim yapan büyük firma var mı? Sadece ufak işletmeler kaldı. Onlar da İstanbul’da piyasaya giremiyor. Üyemiz arıyor, zarar ettiğini söylüyor, ağlıyor. Keçisini satmak zorunda kalıyor.”