HABER MERKEZİ

Süt fiyatlarının 6 aylık periyotlar içerisinde değiştiğini ifade eden Günday, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllara göre süt fiyatları fena değil. Yem fiyatları yükseldi. Eğer süt fiyatları girdilere göre artsa sorun yaşanmayacak. Girdiler her ay artıyor ama süt fiyatları 6 ayda değişiyor. Süt konseyinin vermiş olduğu fiyat 6 aylık, girdiler 6 ay sabit durmuyor.” 

SÜTTE TATMİN EDİCİ BİR FİYAT OLMASI LAZIM

Üretici süt fiyatlarından tatmin olursa daha fazla hayvan bakabileceğini söyleyen Şenol Günday, “En büyük sıkıntımız et, et sütten önde geliyor. Çözüm ette aranıyor. Damızlık bir hayvanın sütü tatmin etmedikten sonra sadece et ile insanlar hayvan bakamaz duruma geldi. Sütte tatmin edici bir fiyat olması lazım. Sütü üretmesi için hayvana doğum yaptırmak zorunda kalacak. Büyükbaşta hayvanın doğum yapması 9 ay, 2 yıla kadar bakıyorsun, 2 yıldan sonra paraya dönüştürebiliyorsun ama sütten tatmin olsa üretici, 2 yıl süt ile o hayvana bakabilir. Geçtiğimiz yıllarda süt sudan ucuzdu. İnsanlar bununla uğraşacağıma etçi ırklara döneyim dedi. Etçi ırklara dönünce süt açığı oluyor.” dedi. 

GİRDİLER HERKESİN BELİNİ BÜKÜYOR

Yem maliyetlerinin fazla olduğunu belirten Günday, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Yem olarak bakarsak samana, aslında besleyici bir özelliği yok, vitamini yok. Şu anda bakıyoruz saman balyası 10-15 TL’ye satılıyor. İnsanlar bu fiyatlara saman alıp, hayvan bakamazlar. Yem bitkilerini daha düşük üretemiyorsun. Maliyeti düşürmek adına yem bitkilerinin desteği daha fazla olabilir. Meraya dayalı hayvancılık yapamıyoruz, iklime bakarsak 3 ay meraya dayalı yapılabiliyor. Küçükbaş hayvanda meraya yönelik barındırabiliyorsun. Girdiler herkesin belini büküyor. Bakıyoruz, et fiyatları yüksek diye tüketilmiyor deniyor ama bu fiyatın altına düşme imkanı da yok.”