Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Avcu, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı'nca üniversite öğrencilerine yönelik her yıl Ankara’da düzenlenen 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda “Elektro JACOBSONI” projesi ile genel kategoride ikinci olduğu projeyle ilgili bilgi verdi.

“Elektro JACOBSONI” projesinin temel amacının arının üretmiş olduğu bal, polen, arı sütünün organik olarak geçtiğini fakat arıcıların kovanlarını ilaçlamak zorunda olduğunu ifade eden Avcu, “Arıların üzerinde çok etkili bir böcek var. Bunlara böcek, akar, parazit diyebiliriz. Biz buna ‘JACOBSONI’ diyoruz. Bu arı zararlısını kimyasal olmadan şu an öldüren ilaç yok. İlaç hem ucuz, hem de kullanımı çok basit. Ama bunu kullanan arıcı, ister istemez, peteğinde, balında, kovanında kalıntı bırakıyor. Bu kalıntılarının sonucunda da organik bir ürünümüz söz konusu olmuyor. İlk defa kimyasal olmayan fiziksel bir mücadele geliştirdim. Bir sistem kurdum. Kovan içerisinde bu sistemi çalıştırarak arının zararlısını hiç kimyasal kullanmadan % 90’ın üzerinde bir oranla etkili olabilecek bir sistemle bu zararlıyı dökmeyi ve yok etmeyi başardım. Arıya hiçbir zararı yok. Kovana bir zararı yok. Böylece ortaya tam organik bir bal çıkıyor. İçerisine hiçbir şekilde ilaç girmemiş oluyor. Şu an yemiş olduğunuz balların hepsinin içerisinde ilaç kalıntısı mevcuttur. Bunun neni de zararlı ile mücadeledir. Bu mücadeleyi yaparken diğer akar ve parazitler üzerinde de etkili olabileceğiyle ilgili bir durumda ortaya çıktı. Arıların dışındaki akarları, parazitleri de öldürebilecek bir sistem devreye girmiş oldu. Diğer canlıların üzerindeki zarlıları da yok edebilme boyutuna geldik.” dedi.     

FİZİKSEL MÜCADELE İLE ZARARLILAR YOK EDİLECEK

Hasan Avcu, projenin üretilebilir ve kullanılabilir bir hale geldiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Bunu sanayi ürününe nasıl dönüştüreceğiz, bu durumdayız. Patent süreci devam ediyor. Bu insanlara faydalı olacak bir ürün. Benim bu projeden ekonomik bir beklentim yok. Amacımız, bu kimyasallardan kurtulmak. Yeter ki insanlara faydalı olsun. İnsanlar severek yediği baldaki kimyasal kalıntıdan kurtulmuş olacak. En kaliteli balda bile bu kalıntı var. İleride birçok insan bal alırken üzerinde ‘elektrolu’ ibaresi yer alacak. Çünkü hiçbir ilaç girmemiş sadece bu cihazla zararlılardan temizlenmiş balları göreceğiz. Hiç kimyasal kullanmadan, fiziksel mücadele ile kovandaki zararları yok etmek. Sadece kovanla sınırlı kalmadık, dışında da akarları öldürebilecek bir cihaz ürettik.”

2 YILLIK BİR ÇALIŞMA VAR

Uzun süredir arılarla hazırlanan projeler üzerinde uğraştığını dile getiren Avcu, “Ben aynı zamanda Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi bölümünde yüksek lisans öğrencisiyim. Bu nedenle de yarışmaya katılabildim. 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması, bu yıl 4’üncü kez düzenleniyor. Yarışmaya birçok üniversiteden öğrenci katıldı. Bu projenin içerisinde 2 yıllık bir çalışma var. 500’ün üzerinde proje, önemli profesörlerin jüri üyeliğini yaptığı yarışmada değerlendirildi. Tam bir bilim atmosferi içerisinde bunu anlattık. Uzun bir süreçten sonrada 2’nciliği kazanmış oldum.” şeklinde konuştu.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Hasan Avcu, projede kendisine destek veren Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz ve Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Müdürü Tezcan Kuşkonmaz’a teşekkür etti.