SONGÜL KONAR

Son yaşanan soğuklarla birlikte Edirne’de bazı bölgelerde don olaylarının yaşandığını belirten Şen, Keşan bölgesinde böyle bir sıkıntı olmadığını kaydetti. 

“SU YÖNETİCİLERİNİN VERDİĞİ KARAR DOĞRULTUSUNDA EKİM OLACAK”

Çeltik ekim sezonun yaklaşmasıyla birlikte açıklamalarda bulunun Hasan Şen, çeltik ekim alanlarının barajlardaki su seviyesine göre kooperatiflerin izin verdiğini söyleyerek bölgemizde ki ekim alanlarında geçen yıla göre azalış olabileceğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Hamzadere Barajı çevresinde çeltik ekimlerinin izinlerini su durumuna göre kooperatif veriyor. Bölgemizde diğer baraj ve göletlerde de galiba ekilecek seviyede değil. Su yöneticilerinin verdiği karar doğrultusunda ekim olacak. Geçen yıla göre ekim alanlarında azılış olacak gibi. Örneğin Kadıköy barajında çeltik ekilecek bir seviyede su yok.”

“HAVALAR DA SOĞUK OLDUĞU İÇİN HASTALIK AÇISINDAN SAKINCALI BİR DURUM”

Buğday üretiminde ikinci üst gübreleme ve yabancı ot mücadelesi yapıldığını belirten Şen: Çiftçi ayçiçeği tarımına yavaş yavaş başlayabilir ama iklim şartlarından dolayı gece ve gündüzün arasında sıcaklık farkları çok fazla. Havalar da soğuk olduğu için hastalık açısından sakıncalı bir durum. Çiftçi bu anlamda beklemeli”  ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİLER ARAZİDE OLACAKLAR” 

Salgın kapsamında üretim yapan çiftçilere kısıtlama olmadığını hatırlatan Şen: “Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre çiftçiler kısıtlama kapsamında değil. Şu an sahada olmayabilirler ama ayçiçeği ekilişleri başladığı zaman ve buğdayda gübreleme devam ettiği sürece üreticiler arazide olacaklar. Çiftçilik belgelerini ibraz ettikleri sürece bağlı bulundukları bölgede serbestler” ifadelerini kullandı.

YAPILAN DESTEK DEVEDE KULAK

Hasan Şen, çiftçilerin borçlarıyla ilgili,“Çiftçinin borç yapılandırması oldu ama üretici şu an harcama yapıyor. Tohum alıyor, gübre alıyor, ilaç alıyor. Şu an ödeme gibi bir lüksü yok. Borcunu ödeyebilmesi için ilk önce malını satması gerekiyor. Bunları konuşmak için erken. Girdi maliyetleri de her zaman artıyor. Gübre için sağlanan %100 oranında ki destekler şu an ödeniyor. Bunlar ne kadar tatmin eder, düşündürücü. Çiftçiye yapılan destek devede kulak” ifadelerini kullandı. 

“ÇİFTÇİ YAŞAMINI DEVAM ETTİRMEK İÇİN MALINI SATMAK ZORUNDA”

Yeni üretim sezonunda üreticilerin beklentilerinden bahseden Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Hangi çiftçiyi çevirseniz girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu söyler. Çiftçinin en büyük sıkıntısı üretim sezonunda malının para yapmaması. Sezonda 3 bin 900 TL olan ayçiçek şu an 5 bin 500 TL seviyelerinde. Çiftçinin bunda zararı var mı? Var. Depolama gibi imkânları yok. Buğday içinde geçerli bu durum. TMO’nun açıkladığı bin 650 TL fiyata sattı insanlar. Şu an bin 900 ile 2 bin 100 TL arasında. Çiftçi yaşamını devam ettirmek için malını satmak zorunda ama ürettiğinden zarar etmiş oluyor.”