“Her şeye rağmen Trakya Birlik”

Ayçiçeği piyasasında fiyatların çok düşük olduğu tartışmalarının yaşandığı şu günlerde, ürünün hasadı da tüm hızıyla sürüyor. Trakya Birlik yönetiminin ayçiçeği alım fiyatını daha en az 10 gün açıklamayacağını belirtmesine rağmen, Keşanlı birçok çiftçi, ürününü, S.S. 285 Sayılı Keşan Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nin açtığı alım merkezlerine emanet usulü ile dökmeyi tercih ediyor.

YERİNDE ALMAK İSTEYEN TÜCCAR ÇOK AMA…

Her şeye rağmen Trakya Birlik’in kendilerini mağdur etmeyeceği bir fiyat açıklayacağına inandıklarını belirten üreticiler, yerinde 1 lira 70 kuruş verilen ayçiçeğini bu fiyata tüccara vermediklerini ve Yağlı Tohumlar’a getirdiklerini ifade ettiler.

FİYAT, BORSALARDA YÜKSELMEYE BAŞLADI

Yakın bölgemizdeki Edirne ve Uzunköprü borsalarını takip ettiklerini ve buralarda fiyatların ortalama 1 lira 100 kuruş civarında olduğunu bildiklerini de ifade eden üreticiler, “Evet bu yıl ürünümüz kaliteli ve verimli oldu. Geçen yıl 150-170 kilogram aldığımız yerlerden bu sene 200-225 kilogram ayçiçeği aldık. Tam biraz para kazanacağız dediğimizde piyasada oluşan fiyat bizi endişeye itti. Şimdi Trakya Birlik’in açıklayacağı fiyatı bekliyoruz ve açıklanacak bu fiyatın bizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştular.

KEŞAN’DA 5 ALIM MERKEZİ VAR

Bu arada, S.S. 285 Sayılı Keşan Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin Keşan merkezde bulunan alım merkezinin yanısıra daha önceki yıllarda da olduğu gibi yine Paşayiğit, Kılıçköy, Barağı ve Çeltik’te de emanet usul ile alım gerçekleştirdiği ve üreticilerden yoğun ilgi gördüğü öğrenildi.

Trakya Birlik’in 2013 yılı için üreticilerden 300 bin ton taahhüt aldığı, birliğin her ne kadar geç fiyat açıklayacak olsa da bunu toplamada herhangi bir sıkıntı yaşamasının beklenmediği de belirtildi.