HABER MERKEZİ

Ziraat Yüksek Mühendisi Uzman Tarım Danışmanı Lütfü Açar, dün yaptığı yazılı açıklamada, son dönem gübrelemesinin yaklaştığına ve bu dönemin en verimli nasıl kullanılacağına dair uyarı niteliğinde açıklamalar yaptı. Açar’ın açıklamaları şu şekilde:

“Bitkisel üretimde gübre ve gübreleme önemli bir tarımsal faaliyettir. Bitkisel üretimde kullanılacak ticari gübrelerin terkip ve de özellikleri itibari ne kadar doğru bir şekilde ve de doğru zamanda kullanılır ise üretime o doğrultuda katkı verileceği unutulmamalıdır. Bu itibar ile özellikle hububat üretiminde son dönem gübreleme devresi yaklaşmıştır. Bu devre ne zamandır? Nasıl belirlenmelidir? İşte bu önemlidir. Bu devreyi tayin etmek ve de buna göre gübreleme yapmak önemlidir.

ÇOK GÜBRE KULLANMAK, ÇOK VERİM ALMAK ANLAMINA GELMEZ

Çok gübre kullanmanın çok verim almak anlamına gelmediğini de belirterek, bu konuda bazı uyarılarda bulunmak isterim. Bu itibar ile üreticilerimiz bazı kuralları bilmeli veya teknik kurum ve de kuruluşlardan konu uzmanlarından faydalanmalıdırlar. Aksi durumda yaptıkları işin maliyetini arttırıcı uygulamalarda bulunmuş olurlar.

Her fırsatta bitkisel üretimde üç devrenin önemli olduğunu ifade etmekteyiz. Hububat tarımında şu anda üçüncü devre gübre uygulamanın başlarındayız. Bu devre doğru belirlenmelidir. Özellikle Azot dışındaki ihtiyaç duyulan makro ve mikro besin elementleri ekimle birlikte tohum bölgesine ve de mümkün ise tohumun 4-5 cm altına verilmelidir. Azot(N) uygulaması ise genel itibari ile 3-4 defada bir verilmelidir. Ekimle birlikte yapılan ilk uygulama ile bitkinin çimlenmesine müteakip ihtiyaç duyduğu Azot(N) verilmektedir. Akabinde kardeşlenme başlangıcını müteakip sapa kalkma devresinde ikinci Azot(N) uygulaması yapılmalıdır. Hava ve çevre şartlarına bağlı olarak genel olarak Şubat ayı ortalarından itibaren Mart ayı içerisinde ikinci Azot(N) uygulama devresidir. Bu devrede ÜRE veya AMONYUM SÜLFAT formundaki gübreler kullanılmaktadır. Bu gübrelerde, genel olarak alınması hedeflenen ürün miktarlarına bağlı olarak dekara uygulanma miktarları hesaplanmalıdır.

UYGULAMAYI DOĞRU ZAMANDA YAPMAK ÖNEMLİDİR

Genel bir fikir oluşması için bu devrede dekara 15-20 Kg ÜRE ve ya 30-35 Kg AMONYUM SÜLFAT gübresi kullanılmalıdır. Bu iki gübre arasındaki tercih genelde toprağın PH’ sı ile ilgilidir. Bu itibar ile ekim öncesi kurallara uygun alınan toprak numunelerinin, teknik donanımı iyi olan ve de güvenilir bir toprak tahlil laboratuarı analiz sonuçlarına göre karar verilmesi en doğrusudur. Analiz sonuçlarına göre; Asit ve Nötr karakterdeki topraklarda ÜRE, bazik karakterdeki topraklarda ise AMONYUM SÜLFAT gübresi kullanılmalıdır.

Kardeşlenme ve sapa kalkma dönemlerini müteakip başaklanma başlangıcında ise üçüncü devre Azot(N) uygulaması yapılmalıdır. Bu devrede tavsiye durumuna göre NİTRAT formundaki Azotlu gübreler uygulanarak yapılmaktadır. İşte bu devrenin belirlenmesi ve de tayin edilmesi önemlidir. Genel itibari ile yılın iklim gidişatı ile de yakın bir ilgisi olan bu devrenin belirlenmesi her şeyden önce bitkinin fizyolojik gelişmesi ile yakın bir ilişkisinin olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Randıman ve verimle çok yakın bir ilgisi olan bu devrenin doğru belirlenmesi önemlidir. Aksi durumda yanlış zamanlarda yapılacak uygulamaların maliyeti arttırmadan öte gidemeyeceği gerçeği unutulmamalıdır.

Ürününüz bol, kazancınız çok olsun.”