SONGÜL KONAR

Çeltik ekimlerinde sona yaklaşıldığını ifade eden Darcan, salma sulama olmayan yerlerde damla sulama ile çeltik ekimi gerçekleştiğini söyledi.

Darcan, açıklamasında, girdi maliyetlerinin çiftçileri tedirgin ettiğine de dikkat çekti.

“BÖLGEMİZDE KURAKLIK SIKINTIMIZ YOK”
Gübre fiyatları ve girdi maliyetlerinin vatandaşları tedirgin ettiğini ifade eden Hüseyin Darcan, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Çeltik ekimleri bölge-mizde bitmek üzere. Vatandaşlarımız arazilerinde ekim için son rötuşları yapıyorlar. Hava şartları da şu an müsait. Böl-gemizde kuraklık sıkıntımız da yok. Barajlarımız da şu an için iyi. Gübre fiyatları ve girdi maliyetleri vatandaşımızı tedirgin ediyor. Buğdaya %36’lık gibi bir fiyat verildi, bu fiyat çeltiğin önünü açtı diye düşünüyoruz. Bunları ekerken düşündüğümüz olumsuzluklar da var. Çeltikte maliyet hesabı yapmadan fiyat beklentimiz de belli değil. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor, en son mazota zam yapıldı. Vatandaş ekimini yaptı şimdi ilaç kullanmaya başlaya- cak. Girdi maliyetleri yeniden değişecek mi bilmiyoruz, mazot fiyatları da öyle.”

“SALMA SULAMA YAPILMAYAN YERLERE DAMLA SULAMA ÖNERİYORUZ”

Son yıllarda çeltik ekiminde damla sulama yöntemine olan ilgi hakkında konuşan Darcan, söz- lerini şöyle sonlandırdı: “Damla sulama, salma sulama olmayan yerlerde daha sık kullanılıyor. Biz salma sulama yapılmayan yerlere damla sulama öneriyoruz. Kalkıp da 200 bin dönümlük ovada damla sulama yapamazsınız. Bunu bir şekilde açıkların kapatılması gibi düşünelim. Bayırda vatandaş ot türünü biçtikten sonra çeltiğini de ekebiliyor. İkinci ürün mısır gibi düşünelim. Onda çok da verim beklemiyoruz. Masrafları biraz daha az, 500-600 kilo da verim alabilir. Bu şekilde rantabl olabilir. Kalkıp da koca İpsala ovasını damla sulama ile ekemeyiz. Damla sulama ile ekimi yetiştiremezsiniz. Bunu alternatif ürün gibi düşünelim. Çeltik diğer ürünlerden biraz daha iyi ama hükümetin verdiği damlama sulama desteği sade- ce çeltik değil, ayçiçeğine de var. Amaç sulanabilir arazilerde ikinci ürün yetiştirmek, destekleri güzel. Vatandaş otlarını biçti, ayçiçeği ekimleri de yağışlar nedeniyle geçe kaldı, şu anda ayçiçeği ekme imkanı var, sula- ma imkanı da varsa ikinci ürün için çok iyi imkan.”