Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hüseyin İnce, dün yaptığı açıklamada, 70 bin dönüm koruma sahaları olduğunu ve bu hizmeti kadrolu iki korucu ile verdiklerini söyledi. İzzetiye’nin Keşan’ın yeni mahallesi olması nedeniyle bu yıl ki koruma bütçesinde yer almadığını ve bundan dolayı bu bölgede herhangi bir faaliyetleri olmadığını ifade eden İnce, “Paşaayiğit de mahalle oldu ama orada kadrolu bir koruma vardı ve görevine devam ediyor. İzzetiye’deki sorumluluğumuz önümüzdeki yıl başlayacak. Şimdi sadece gidip ziyaretlerde bulunuyoruz.” dedi.

“325  TL CEZA KESİYORUZ”

Koruma olarak çiftçilerden dönüm başına 1,75 TL aldıklarını ve bu parayla bütçelerini oluşturduklarını kaydeden Hüseyin İnce, “Eğer ekili bir arazide, insanlar veya hayvanlar tarafından oluşan bir zarar ziyan varsa, biz koruma olarak öncelikle bunu tespit ediyor ve bu zarara sebep olana 325 TL ceza kesiyoruz. Bu para da korumanın kasasına giriyor. Tarlasında zarar ziyan olan çiftçi eğer bu zarara neden olan kişiyle anlaşamazsa, bizim hazırladığımız tutanak ile mahkemeye gidip hakkını arıyor, zarar ziyanının karşılığını bu yolla alıyor.” şeklinde konuştu.

“KOYUN SÜRÜLERİ SORUN DEĞİL”

İçinde bunduğumuz şu günlerde çok sayıda koyun sürüsünün dışarıda olduğunu ve bu sürü sahiplerinin kendilerine gelip belirledikleri yerler için izin aldıklarını söyleyen İnce, “Biz koruma sahamızla ilgili olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Görevli iki korucumuzda kendi sorumluluk sahalarında her gece geziyor.” diye konuştu.

Bir soru üzerine bölgemizdeki çoban sıkıntısına da değinen Hüseyin İnce, şunları söyledi: “Çobanlık mesleği daha önceki yıllarda epey aşağılandığı için insanlar pek çobanlık yapmak istemiyor. Ama çobanlık kutsal bir iş. Sigortası yapıldıktan sonra, maaşı ödendikten sonra çoban bulunur.”