HABER MERKEZI

“ÇİFTÇİLER İŞLERİNİN BAŞINDA”

Yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi ve ilimizi de etkileyen COVİD-19 salgınıyla mücadele kapsamında, 2020 yılı üretim sezonunda tarımsal ve hayvansal üretim ile vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşımı, İlimizin mevcut tarımsal üretim durumu, Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal desteklemeleri, İl ve İlçe Müdürlüklerimizin faaliyetleri hakkında halkımızı bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. İlimiz 102 bin 894 hektar sulu tarım alanı 211 bin 241 kuru tarım alanı olmak üzere toplamda 314 bin 135 hektar verimli tarım arazisi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Tarımsal arazimizin yaklaşık  % 97’si tarla, % 2’si sebze, % 1’i ise meyve ve bağ arazileridir. 2019 yılı TÜİK verilerine göre ilimiz; ülkemiz çeltik üretiminin %43’ünü sağlayarak, 431 bin 658 ton üretim ile 1. sırada, kanola üretiminin % 11’ini sağlayarak 20 bin 95 ton üretim ile 3. sırada, ayçiçeği üretiminin %13’ünü sağlayarak 249 bin 569 ton üretim ile 4.sırada ve ekmeklik buğday üretiminin de %3’ünü sağlayarak 487 bin 94 ton üretim ile 8. sırada yer alarak, ülkemiz tarımsal üretimine önemli katkı sağlamaktadır. İlimizde dönem itibarı ile tarımsal üretimle ilgili İl ve İlçe Müdürlüklerince yapılan saha çalışmalarında, buğday tarımında; gübreleme ve koruyucu ilaç uygulamalarının çiftçilerimiz tarafından zamanında yapılmış olduğu,  hali hazırda buğday ekili alanlarda yağışların bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda gerçekleşmesinden dolayı gelişiminin iyi olduğu ve bu süreçte herhangi bir ürün kaybı yaşanmayacağı, İlimizin diğer bir önemli ürünü olan ayçiçeği ekimi için toprak hazırlığı çalışmalarının devam etmekte olduğu, yer yer ekilişlerin başladığı görülmüştür. Çeltik üretimine yönelik olarak da toprak hazırlama işlemleri yine çiftçilerimiz tarafından gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Sebze üretimi konusunda yaptığımız saha çalışmalarında ise üreticilerimizin sebze fidelerini (domates, biber, patlıcan vb.) hazırladıkları, hazırlanan fidelerin dikimi bulunduğumuz ay içerisinde gerçekleştirilecektir. Çiftçilerimizin, tarlaya ulaşımında her hangi bir aksama yaşanmamakla beraber aynı zamanda tohum,  ilaç ve gübre gibi tarımsal girdilerin piyasadan temininde de bir aksama bulunmamaktadır. Halkımız tarafından da tarım takvimine göre tüm çiftçilerimizin işlerinin başında olduğu bilinmelidir.”

“FAİZSİZ KREDİ”

Koronavirüsüne kontrol amaçlı gıda kontrol görevlilerince yoğun olarak denetim ve bilgilendirme çalışmalarının yapıldığı ve bu çalışmaların devam edeceğinin bilgisi verilen açıklamada şu cümlelere yer verildi: “Bu zorlu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığımız da çiftçilerimizin yanında olmakta ve bu çerçevede üreticilerimize 177 milyon 379 bin 487 TL bitkisel üretim, 40 milyon 150 bin 311 TL hayvancılık destekleri olmak üzere toplamda 217 milyon 529 bin 798TL destekleme ödemesi 2020 yılı İçerisinde belirlenen ödeme takvimine göre zamanında ödenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığımızca tarımsal üretimde oluşabilecek finans sıkıntısının önüne geçmek amacı ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği yayımlanmış olup, Tebliğ kapsamında Geleneksel bitkisel üretim yapan işletmeler, 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kullanabilecek, 50 bin TL üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek, geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler ise, 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kullanabilecek, 100 bin TL üzeri krediler ise, en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız, birçok konuda çiftçilerimize verilen desteklemelere başvuru imkânını elektronik ortamda yapabilmelerinin yolunu açmış olup, son olarak da buzağı desteklemesine başvuru yapmadan tüm üreticilerimizi başvuru yapmış kabul edilmiştir. Yine, Tarım ve Orman Bakanlığımızın en önemli ve öncelikli görevlerinden biri olan halkımızın güvenilir gıdaya kesintisiz bir şekilde erişiminin sağlanması kapsamında;  İlimizde faaliyet gösteren tüm gıda üreten ve satışa arz eden işletmelerin gerek Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri gerekse de Edirne Valiliğimizin koronavirüs (Covid-19) mücadelesi kapsamındaki uyulması gereken kurallara dair kararları gereği gıda kontrol görevlilerimizce yoğun olarak denetim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmakta ve bu çalışmalara devam edilmektedir.” 

“ÜRETİMLER DEVAM EDİYOR”

İlimiz ve ülkemizin un, yağ, pirinç ihtiyacını karşılamak için hali hazırda üretimlere devam edildiği bilgisi verilen açıklamaya şöyle son verildi: “Tüm dünyada insan sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturan COVID-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı ilk günden bu yana tartışmasız tüm vatandaşlarımızın öncelikli tüketim malzemesi olan ekmeğin ve pazaryerleri ile marketlerde satışa sunulan yaş meyve ve sebzelerin el değmeden son tüketiciye arzının sağlanması amacıyla ambalajlanması gibi önemli kararlar alınmış ve uygulamaya konulmuştur. Yine tüm gıda üretim ve satış yerlerinde COVİD-19 salgınının yayılmasının önlenmesi kapsamında uyulması gereken kurallara dair afişler bilgilendirme denetimleriyle işyeri sahiplerine ulaştırılmaya devam etmektedir. İlimizde faaliyet gösteren un, yağ ve çeltik fabrikalarının üretimlerinde devamlılığın sağlanması da kurumumuzun öncelikli görevlerinden bir diğeri olup, bu işletmeler ilimiz ve ülkemizin un, yağ, pirinç ihtiyacını karşılamak için hali hazırda üretimlerine devam etmektedir. Bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gıda arzının karşılanması noktasında; çok değerli çiftçilerimiz, üreticilerimiz üretim tesislerinin başında olup; İl ve İlçe Müdürlüğümüz personelleri de hayvan hastalıkları ile mücadele,  gıda denetim hizmetleri, ithalat ve ihracat kontrolleri ile bitkisel ve hayvansal üretimin devamlığı için sahada görevlerinin başındadırlar. Bu vesile ile COVİD-19 salgını ile cansiperane savaşan başta sağlık personeli olmak üzere,  özellikle tarımsal üretimde en ön safta yer alan, yaz, kış, soğuk, sıcak demeden üretim yapan çok kıymetli çiftçilerimize, üreticilerimize, görevi başında fedakârca çalışan kurumumuz ve diğer kurumlarımızın tüm personellerine teşekkür ederiz.”