Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, dün yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde yapılan Keşan İlçesi Arıcılık Komitesi toplantısında alınan kararlar hakkında bilgi verdi.

YER TESPİTİ BİRLİKTE YAPILACAK

Altınordu, gezginci arıcıların yerleştirilmelerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün yetkili olduğunu belirterek şu açıklmayı yaptı: “Arıcıların konaklayacakları yeri ve kapasiteleri İlçe Müdürlüğümüzde görevli arıcılık konusunda deneyimli 2 teknik personel ve birlik temsilcisinden oluşan en az üç kişilik komisyon tarafından belirlenir. 2013 yılında çam balı için Gökçetepe, Sazlıdere köyü ve Mecidiye Beldesi’ne gelecek olan gezginci arıcıların konaklatılacağı yerlerin tespiti için orman bölgelerinin kapasiteleri belirlenirken orman ve su işleri temsilcisi, köy muhtarı ile birlikte yer tespiti yapılacak. Tespit edilen alanların dışına arı kolonisi yerleşmesine izin verilmeyecek. Bölgeler için kullanım kapasitesi, nektar ve polen veren bitki varlığı göz önüne alınacak.

ARI KONAKLAMA BELGESİ ALINACAK

Arıcılar arı kışlatma bölgelerinde en az 150 metre aralıklar ile yerleştirilecek. Özel durumlarda ize uzaklığı belirleme ilçe müdürlüğü inisiyatifinde olacak. Arıcının konaklayacağı yer kişiye ait ise şahısla, köy tüzel kişiliği sorumluluğunda arazi ise köy muhtarlığı, diğer tüzel kişiliklere ait ise yetkililerle ve devlet ormanında konaklayacak arıcılar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilgili birimiyle anlaşma yapacak. Konaklayacağı yeri belirleyen arıcı, ilçe müdürlüğüne giderek beyanda bulunacak ve yurt içi veteriner sağlık raporu alarak arılarını sevk edecek. 5 gün içerisinde de konakladığı ilçe müdürlüğüne sağlık raporu ile başvurarak arı konaklama belgesi alacak. Arı konaklama belgesi olmayan arıcının veteriner sağlık raporu vize edilmez. Ayrıca Veteriner Sağlık Raporu’nda belirtilen adresten farklı bir adreste usule aykırı yerleşen arıcı İlçe Müdürlüğünün talebi ile bulunduğu yerden kaldırılarak, işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur ve meydana gelen zarardan arıcı sorumludur. Gezginci arıcılık yapanlar rahatsızlık vermeyecek şekilde mahal dışında bir yere yerleştirilir.

İHTİYAÇLAR BAKANLIKÇA KARŞILANACAK

Ayrıca devlet ormanlarında konaklayacak olan arıcıların, arı konaklama yer tanzimi, arılık içme suyu ve ulaşım yolları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca sağlanacak.”

Mecidiye, Gökçete, Çamlıca, Pırnar, Sazlıdere ve Yerlisu orman köylerinde ayçiçeği ve çam balı mevsiminde ilçe içinden ve dışarıdan gelebilecek arı koloni kapasitelerinin 30 dekar çam ormanına 1 koloni olacak şekilde hesaplandığını ifade eden Erdoğan Altınordu, ilçe arıcılarının yetersiz oluşu ve Mayıs-Kasım aylarında orman alanlarının yangına 1. derece hassas bölge olması nedeniyle çam ormanı alanlarında dışarıdan gezginci arıcılarının konaklamalarının yasaklanmasına karar verildiğini dile getirdi.

TÜM ÖNERİLER DİKKATE ALINDI

Açıklamasının devamında komisyonda alınan kararlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Altınordu, “Herkesin önerileri dikkate alındı. Yıllardır savunduğumuz görüş, düzen içerisinde arıcılar yerlerine yerleşsin. Ne köylü, ne turizmci ne de arıcı rahatsız olmadan bir sistem kurulsun. Kapasite tespitleri çerçevesinde arıcılar üretimini yapacak. Yerleşmede düzensizlik ve su sıkıntısı sorunlarımız vardı. Bu kararlar ile iki sorunumuzun da çözüleceğini sanıyorum.”

ARICILIK DESTEKLEMELERİ ARTMALI

 

 “Arılı Kovan Desteklemesi yeterli mi?” sorusuna Erdoğan Altınordu, “Desteklemelerde arıcılara yapılan ödemeler yetersiz. Bir koyun-keçi üreticisi kadar arıcılar da desteklenmeli. Kesinlikle arttırılmalı. Reel olarak baktığımızda sistemdeki artış ile arıya verilen destekleme artışı eşit değil. Koyuna destek 20 TL’ye yükseldi bizde hâlâ kovan başına destek 8 TL. Kovan başı en az 20 TL destek verilmeli.” diye cevap verdi.