AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün saat 11.00 sıralarında Keşan Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda başlayan salon satışına, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük,  Toprak Mahsulleri Ofisi Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Mangır, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Volkan Diriker, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, Keşan Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ve Borsa üyeleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Necmi Kaymaz, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin istatistikî verilerine göre Kale Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kale Un Sanayi’nin birlik üyeleri arasında en fazla ihracat yapan sekizinci firma olmasından dolayı şirket yetkililerini Borsa adına tebrik ederek şunları söyledi: “Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilk buğday ürününün açık arttırmasını yapıyoruz. Değerli çiftçilerimizin bir yıl emek vererek baktıklarını ürünlerinin karşılığını 10 gün içerisinde alacaklarına inanıyoruz. Buğday ekiminde kurak bir dönem geçmesine rağmen daha sonraki süreçte yağışların zamanında alınması ‘Tarlada izi olanın harmanda da yüzü olur’ inancıyla bugünkü satışın ülke ekonomisine, çiftçilerimize, sanayicimize hayırlı olmasını diliyorum.”

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ VERİMDEN MEMNUN

Toprak Mahsulleri Ofisi Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter salon satışının hayırlı olmasını dileyerek tüm üreticilere iyi bir yıl geçirmeleri temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından yapılan salon satışındaki açık arttırma sonucunda Maltepe köyünden gelen üretici Barış Çakırcı’ya ait; rutubet oranı 12,8, hektolitre 75,2, süne ve kımıl tahribatı 1,6, gluten 29,6, gluten index 84, protein 13,1, selüloz 2,8 değerlerindeki yaklaşık 1 ton Tekirdağ cinsi buğday Kale Şirketler Grubu Adına Savaş ve Barış Kale tarafından kilogramı 1 lira 75 kuruş’tan satın alındı.

Üretici Barış Çakırcı, bu ürünü toprak açısından verimsiz bir yerden elde ettiğini ancak alınan ürün miktarından memnun olduğunu ve verimsiz toprak olmasına rağmen dönümünden 500 kilogram verim aldığını ifade etti. Çakırcı, verimli topraklardan bu verimin çok daha fazlasının alınacağını da sözlerine ekledi.

Ürünün alıcısı Kale Şirketler Grubu Yetkilisi Savaş Kale de Türkiye genelinde geçen yıla göre buğday veriminde % 6’lık bir artış olduğunu kaydederek, “Bölgemizde Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış beklenmekte. Bu da iyi bir haber. Dünya’da da artı 2 milyon ton verim beklenmekte.  Ben tüm çiftçi arkadaşlara hayırlı ve bereketli bir harman diliyorum. İlk buğday olmasına rağmen değerler kötü durmuyor. Beklentimiz verimlerin iyi olacağı yönünde” dedi.

Sonrasında, Keşan TB Meclisi, 50 litrelik mazot fişi ile günün anlam ve önemini belirten hatıra tabağını Barış Çakırcı’ya verdi. Çakırcı’ya ayrıca Keşan Ziraat Odası tarafından da altın hediye edildi.