Yangınlara karşı vatandaşlara uyarıda bulunan İnce, havaların sıcak gitmesinin de yangına sebebiyet verebileceğini kaydederek, “Vatandaşlarımız sigara izmaritlerini söndürmeden atmasın. Piknikçiler mangal ateşlerini söndürüp üzerlerine toprak atsınlar. Ayrıca araçlarında yangın tüpleri bulundursunlar ki yangına müdahalede gecikme yaşanmasın, olay büyümeden önüne geçilebilsin.” diye konuştu.

İnce, vatandaşların konuyla ilgili duyarlı olmalarını isteyerek emek verilerek üretilen ürünlerin bir kıvılcım ile yok olmasının çiftçiler için çok acı bir durum olabileceğine vurgu yaptı.

BÜYÜK EKONOMİK KAYIPLARA SEBEP OLMAKTADIR

Hüseyin İnce, anız yakanlar hakkında 6 bin TL’ye kadar ceza-i yaptırımın uygulanacağını ifade ederek, “Anızların yakılıp yok edilmesinin pek çok olumsuz etkisi vardır. Çiftçilerin anız yakmamaları konusunda bilinçli olması gerekir. Anız yakmak toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozar ve ürün verimliliği düşürür. Anız yakma, hava kirliliğine ve trafik kazalarına sebep olmasının yanında küresel ısınmaya da yol açmaktadır. Ayrıca anız yangınları komşu tarlalardaki ürünlere ve meyve bahçelerine, telefon direklerine, yerleşim yerlerine, ormanlara ve yaban hayvanlarına zarar vermekte ve büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Anız yangınlarıyla yüzey toprağının organik maddesi yok edilmiş olur. Anızın yakılması sırasında toprağın 1-3 cm.lik üst katmanının ısısı 750 dereceye kadar çıkmakta, bu sebeple toprağa yararlı mikroorganizmaların %70 'i yok olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği anlaşılmıştır.” şeklinde konuştu.

ANIZIN YAKILMASI YERİNE İLAÇLI MÜCADELE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR

Orman bölgelerine yakın alanlarda anız yakılmasının orman yangınlarına neden olduğunu belirten İnce şöyle devam etti: “Anız yakmaya karşı başarılı olmanın en önemli koşulu, anız yakmaya gerekçe gösterilen nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Anız artıklarının hayvanlar için altlık olarak kullanılması ve elde edilecek hayvan gübresinin toprağa verilmesi, anızın tarlada bırakılması ve anızla malç olarak toprağa karıştırılması, biçerdöverlerin biçimi toprak yüzeyine yakın yapması, hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sapları parçalayıcı bir alet kullanarak, anızın toprağa karıştırılması,  anızların daha çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacı ile toprağa, kalan sapın yaklaşık % 1' i oranında ‘Azot Dengeleme Gübresi’nin verilmesi, ayrıca ‘Yabancı Ot’ ve ‘Haşereleri’ yok etmek için anızın yakılması yerine ‘İlaçlı Mücadele’ yapılması gerekmektedir.”