İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan  dün yaptığı açıklamada, çiftçilerin her geçen gün artan enerji maliyetlerinden kurtarılması gerektiğini söyledi.

AYÇİÇEĞİ İTHALATI İSTEMİYORUZ

Hasat döneminde ayçiçeği ithalatı istemediklerini de belirten Darcan, “Trakya Birlik’in açıkladığı avans fiyatını biraz daha yukarı çekmesini, üreticiye daha fazla sahip çıkmalarını bekliyoruz. Primler de biliyorsunuz 30 kuruşa kadar geriledi. Bu sene üretimin de artmasıyla üreticimizin çok daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatindeyiz. Hükümetimizden de bu manada farklı beklentilerimiz var. Bunlardan bir tanesi ayçiçeğindeki korumalar yani gümrükler Dünya Ticaret Örgütü’nün kararlarıyla belirleniyor. Bu yıl, hasat döneminde özellikle ayçiçeği ithalatının yapılmasını istemiyoruz. Tarife dışı engeller koymak suretiyle bu ithalatın önüne geçmek lazım. Hatta Dünya Ticaret Örgütüyle yeniden görüşmek suretiyle, ayçiçeği gibi bazı ürünlerimizin gümrüklerinin bir miktar daha yükseltilmesini istiyoruz. Yine Hükümetimizden bir beklentimiz var. Özellikle gübrede ve mazotta vergi yükü çok ağır. Mazotta, ÖTV ve KDV, yine çok pahalı olan elektrik fiyatlarında bir indirim, gübre de KDV indirimi bekliyoruz” dedi.

ÇİFTÇİNİN ZENGİNLEŞMESİ ÜLKEMİZİN ZENGİNLİĞİ OLUR

Bölgede sulamanın çok önemli olduğunu ifade eden Hüseyin Darcan,  şöyle konuştu:  “Enerji maliyetinden üreticilerimizi kurtarmamız lazım. Bu çok önemli bunu gerçekleştirebilirsek, inanıyorum ki Türkiye’deki çiftçilerimiz bugün 62 milyar dolar civarında olan gayri safi yurtiçi hasılaya olan katkısını 100-150 milyar dolarlara çıkaracaktır. İhracat potansiyelini 17 milyar dolardan 45-50 milyar dolara çıkaracaktır. Yani tarım sektörünün gelişmesi sadece çiftçimizin değil, ülkemizin zenginliği olacaktır. Biz yeter ki üreticimizin önündeki engelleri kaldıralım. Onların üretmesini ve sürdürülebilir üretim noktasında olmasını sağlayalım.”