Türkiye'nin çeltik ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı İpsalada üreticiler, dün Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) halen fiyat açıklamaması ve alım yapmamasını protesto etti.

Saat 10.30 sıralarında, yaklaşık yüz üretici, çeltik yüklü römorklarla TMO İpsala Ajans Amirliği hizmet binası önüne geldi. Üreticiler, üzerinde, ‘TMO kime hizmet ediyor?’, İthal ürünlerin dostu TMO’, Çiftçinin kara gün dostu nerede?’, ‘Maliyet 1500, satış 1200, çeltik üreticinse El Fatiha’, ‘Bugün yoksan ne zaman TMO’, ‘İtinayla ithal pirinç satılır TMO’ yazılı dövizlerle, zaman zaman sloganlar da atarak, TMO’nun halen fiyat açıklamaması ve alım yapmamasına tepki gösterdi.


SEDAT BALCILAR: TÜM TALEPLERİMİZE DUYARSIZ KALINDI

Üreticiler adına konuşan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Türkiye’de 2002 yılında 560 bin dekar olan çeltik ekilişinin, 2015 yılında 1 milyon 245 bin dekara ulaştığını belirterek, şunları söyledi: “Bu yılki üretim miktarı Cumhuriyet tarihinde ilk defa 950 bin ton olmuştur. Bunu pirince çevirdiğimiz zaman 600 bin ton pirinç yapmakta olan bu miktar Türkiye’nin 1 yıllık ihtiyacını karşılar duruma gelmiştir. Bizler bu durumu Ağustos ayında TMO yetkililerine ilettik fakat tüm taleplerimize duyarsız kalındı. Üreticilerin 1 kilo çeltiği kendine maliyeti 1.50 kuruş olup, şu anda 60 randıman çeltik 1.35 kuruştan işlem görmekte olup bu bizim maliyetimizin bile altındadır.”

İFLASLAR VAR, ÇELTİK SATAMAZ KONUMA GELDİK

Piyasalarda İstanbul kaynaklı iflaslar olup, bunun bölge sanayicilerine de yansıdığını ve üreticiler olarak çeltiği satamaz konuma geldiklerini ifade eden Balcılar, “Acilen Tarım Bakanlığı’nın 1.50 kuruş maliyeti olan çeltiğimizin üzerine refah payı ve enflasyon farkı koyarak fiyat açıklaması ve ürünümüzün TMO tarafından satın alınması talebimizdir. Zira üreticinin gerek Tarım Kredi Kooperatifi, gerek ziraat Bankası’na olan borçlarının günü geçmiş olup icra ve iflaslar gündeme gelecektir. Şu an TMO’nun internet sitesinde uzun tane pirinç 3.20 kuruş, orta tane 2.64 kuruştan isteyen herkese 1-20 ton arasında ithal pirinç satışı yapmaktadır. Bunu bir an önce sonlandırıp alacağı yerli üretim pirinç Türk halkının istifadesine sunmalıdır.” diye konuştu. Üreticiler de, zararlarının büyük olduğunu söyleyerek, TMO’nun bir an önce fiyat açıklayarak, alım yapmasını istedi. Protestonun ardından katılımcılara pilav ve ayran ikram edildi.