MEHMET AYTAÇ

Medya Keşan’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Çakırlar, daha önceki açıklamalarında 6,00 TL fiyat beklese de bunun gerçekleşmeyeceğini bildiklerini söyleyerek; “5,10 TL bana göre iyi bir rakam değil. Yüzde 40 randıman olarak fiyat verilmiş. Ben en az 5,5 lira olur diye bekliyordum” dedi.

“AYÇİÇEĞİNİN YARISI BİÇİLDİ SATILDI ZATEN”

Üreticilerin, önümüzdeki ekim döneminde maliyetlerin ne kadar olacağına ilişkin öngörüde bulunamadıklarını ifade eden Çakırlar, şöyle konuştu: “Yarın tekrar ekim zamanı geldiğinde maliyetler ne olacak bilmiyor ki insanlar. Bugünkü şartlarda genel olarak birden kurağa çektiği için verim düşüklüğü yaşadı çiftçiler. Düşünün Lalapaşa köylerinde ‘70 kilo ayçiçeği aldım’ diyen çiftçiler var. Her tarafı para olsa ne olacak onun. Ben hatta daha önceki açıklamalarımda 6,00 lira olması gerektiğini söyledim ama bunu vermeyeceklerini biliyordum. Hiç olmazsa rakamı biraz yukarıda tutarlardı diye bekledim ama olmadı. Verimi yüksek olan 300-350 kilo alanlar için iyi bir rakam olabilir ama 100-150 kilo verim alanlar için iyi bir fiyat değil. Onların dediği ‘yüzde 50’ye çıkarsa yağ oranı 6 lirayı bulabilir’ ama bu rakama kaç kişiye ulaşır bilmiyorum. Genel olarak yağ oranı yüzde 40-41 oranında olur. Bunu nasıl telafi edecekler? Yine gümrükleri sıfırlama yoluna giderler. Her zaman her şeyi bekliyoruz artık. Beklediler, beklediler, her şey iki dudaklarının arasında. Ayçiçeğinin yarısı biçildi. Ne yaptı bu insanlar? Malını satmak zorunda kaldılar. Geçenlerde borsada gördüm 5,300 – 5,400 ayçiçeği fiyatı vardı. Siz nasıl bu fiyatı veriyorsunuz?”

“MALİYETLER ÖNGÖRÜLEMİYOR”

Çakırlar, açıklamasının devamında, maliyetlerin sürekli arttığını belirterek şunları söyledi: “Bence kötüsü öngörülü olamamak. 2022 için mazot, ilaç, tohum fiyatları ne olacak? Bunu göremiyor insanlar. Baktığımız zaman geçtiğimiz aylarda 1,7 lira olan üre gübre şimdi 4,4 seviyesine çıkmış. Bu sürede bu rakamlar böyle yükseliyorsa önümüzde Mart ayında bu rakamları düşünmek bile istemiyorum. Eğer siz girdi maliyetini sabit tutamıyorsanız, kaç para verirseniz kurtarmaz. Dürüst olalım bunun politikayla ilgisi yok. Sen bu fiyatı veriyorsun ama adam aynı fiyattan mazotu, gübreyi, tohumu, ilacı alabiliyorsa eyvallah. Diğer yandan çiftçi borçlanmasına bakıyorsunuz. Mesela iktidara geldiklerinde çiftçin 1 lira borcu varsa şimdi oldu 20 lira. Nasıl iyi bir politikası izliyorsunuz o zaman siz? Bunlar resmi rakamlardır. Her alanda bir sıkıntı var. Savunmaları da şu ‘fiyatı yüksek tuttuğumuzda bu sefer de yağ pahalı diye itiraz edeceksiniz’ diyorlar. Ama önemli olan bu dengeyi sağlayabilmektir. Hem ayçiçeği üreticisini koruyabilmek hem de yağı nihai tüketiciye uygun miktarda ulaştırabilmek. Pirince verdikleri 5 lira 5,5 lira arasındaki fiyat, marketlerde 17-18 liraya kadar çıkabiliyor. TÜİK kafasına göre rakamları düşürüyor ama enflasyon rakamları öyle olmuyor. Resmi rakamlar bile yüde19 seviyelerinde. Dolayısıyla herkes zarar görüyor.”