HABER MERKEZİ

Açıklamasında 24 Şubat 2018 Cumartesi günü saat 11.00’de Alpullu Şeker Fabrikası önünde bütün Trakya İl ve İlçe yöneticileri ile basın açıklaması yapıp bu satışın iptal edilmesini talep edeceklerini söyleyen Tutal, basın açıklamasına bölge halkını davet etti. Tutal, davetin yanı sıra Türkiye’nin tarım politikaları ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ÇİFTÇİNİN SAĞ CEBİNDEN ALDILAR SOL CEBİNE KOYDULAR 

“AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Parti grubunda yapmış olduğu açıklamada  çiftçinin kullanacağı mazotun yarısının 2018 yılından itibaren hükümet tarafından ödeneceğini açıkladı. Oysa hükümet çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamamış tam aksine çiftçinin sağ cebinden aldığını sol cebine koymuştur. 

Bir diğer anlatımla çiğ süt ve gübreden çalınmış mazot olarak geri verilmiştir.

ÇİĞ SÜT DESTEĞİ 4 KRŞ İNDİRİLEREK 760 MİLYON TL ÇALINMIŞTIR

2017 yılı aralık ayında yapılan bir düzenleme ile 8 kuruş olan çiğ süt litre desteği 4 kuruşa indirilmiştir.  Türkiye'de yıllık yaklaşık 19 milyon ton çiğ süt üretimi yapılmakta ve bu üretim genellikle soğuk zincirde gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu destek düşürmesi yolu ile yaklaşık 760 Milyon TL süt üreticisi çiftçinin cebinden çalınmıştır.

GÜBRE DESTEKLERİNDEN YAKLAŞIK 300 MİLYON TL ÇALINMIŞTIR

2017 yılında bütçede 877 milyon TL gübre desteği olmasına rağmen 2018 yılında bu destek 553 Milyon TL ye düşürülmüştür. Olması gereken yıllık artışta dikkate alındığında 2018 bütçesinde çiftçinin gübre desteğinden takribi 300 milyon TL çalınmıştır. 

ÇİĞ SÜT VE GÜBREDEN ÇALINAN ÇİFTÇİYE MAZOT DESTEĞİ OLARAK VERİLMİŞTİR

Çiğ sütten yaklaşık 760 Milyon TL, Gübreden 300 Milyon TL çalan hükümet, ortalama 1 Milyar TL’yi 2018 bütçesine ekleyerek mazotun yarısı bizden söylemi ile Türk çiftçisini kandırmaya çalışmaktadır. FETÖ'nün kandırdıklarına Türk Çiftçisi kanmayacaktır.

BUĞDAY'DA VERİLEN MAZOT DESTEĞİ 2.6 LİTREDİR

Buğday'da verilen mazot desteğinin litre karşılığı 2.6 litredir. Oysa iyi bir buğday çiftçisinin yıllık dekar tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte 8-10 litre arasında oluşmaktadır. Dolayısıyla "yarısı bizden açıklaması bu yönü ile de doğru değildir.

300 BAŞ DAMIZLIK KOYUN, HER İLDE ANCAK 20 ÇİFTÇİYE VERİLEBİLİR.

AK Parti Genel Başkanı çiftçiye verilmesi planlanan 300 Baş koyun projesini açıklarken havuz medyası manşetlerini "Köyüne dönene 300 baş koyun" manşetleri süslemektedir. Her şeyden önce bu bir destek değil kredidir.

Diğer yandan Tarım Bakanı TİGEM kaynakları ile 500.000 baş koyunun kredilendirileceğini açıklamıştır. Basit bir matematik ile bu krediden ancak 1.666 çiftçinin faydalanabileceği ortadadır.  Ortalama her il başına 20 çiftçi düşmektedir.

AK PARTİ DÖNEMİNDE 650.000 İNSANIMIZ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKMIŞTIR.

Bu hükümet döneminde TÜİK verilerine göre yaklaşık 650.000 insanımız çiftçiliği bırakmıştır. 1,600'ünün köyüne geri dönmesi ne şehirlerin artan göç sorununu çözebilir ne de Türkiye'nin et ihtiyacına cevap verebilir. 

AK Parti ilk seçimde Türk Çiftçisi ile hesaplaşacaktır. Bu tür basit ve sorunun çözümüne hiçbir katkısı olmayan davranışlarda kendilerine çare olmayacaktır. 

ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLEMEZ

Ülkemizde bulunan 14 şeker fabrikasının özelleştirilerek satılması ile ilgili olarak partimizin tavrı nettir. Bu konu ile ilgili olarak 24 Şubat 2018 Cumartesi günü saat 11.00’de Alpullu Şeker Fabrikası önünde bütün Trakya İl ve İlçe yöneticilerimiz ile basın açıklaması yapıp bu satışın iptal edilmesini talep edeceğiz. Bütün halkımız davetlidir.”