AYŞİN SEÇİL GEZER

Buğday veriminin bölgemizde Türkiye ortalamasının üstünde olacağına dikkat çeken Kale, Kale Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kale Un Fabrikası ile ilgili genel bilgiler vererek, “1980 yılında 70-75 tonla başlayan üretimlerden 275 tonlara kadar geldik. Her zaman birinci hedefimiz kaliteydi. Hatta ünlü bir söz vardır ‘Fiyat unutulur, kalite akılda kalır.’ sloganıyla yola çıktık. Kalite her zaman önceliğimiz arasında oldu.” dedi.

TRAKYA’DA, TÜRKİYE ORTALAMASI ÜZERİNDE VERİM BEKLENTİMİZ VAR

Kadir Kale, bu yıl buğdayda Türkiye genelinde yüzde 6’lık bir artış beklediklerini dile getirerek, şunları söyledi: “İç Anadolu Bölgesi’nde ekim zamanı çimlenmeden kaynaklı bazı sorunlar vardı. Ama Nisan, Mayıs aylarındaki yağışlarla o açık kapandı gibi gözüküyor. Güneydoğu Anadolu, Çukurova, Söke, Bergama’da buğday hasadı devam ediyor. Aldığımız duyumlara göre miktarla ilgili sıkıntı yok. Bu sene buğdayda dünya genelinde bir artış söz konusu. Geçen yıl en büyük artışı Avustralya’da gördük. Ülke genelinde zannediyorum bayramla beraber Trakya’da da hasada başlayacağız. Kaliteyi görmeden söyleyemeyeceğiz.  Trakya’da buğday veriminde Türkiye ortalamasının üzerinde bir beklentimiz var.”

HAMZADERE TAMAMLANDIĞINDA ALTERNATİF ÜRÜN PANCAR OLMALI

Gazetecilerin yönelttiği, “Hamzadere projesi bitiminden sonra Trakya’da buğday ekimi artar mı? Alternatif ürünler buğday ekimini azaltır mı?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Kale, “2 ürüne geçme şansımız az. Sadece kaba yem ve diğer yazlık ürünler olabilir. Mevsimsel olarak 2 ürüne çok uygun değiliz. Tek üründe daha iyiyiz. Bizim bölgemizde sulu tarımda en fazla prim getiren ürünlerin pancar geliyor. Ama maalesef pancarı hiçbir kurum ve kuruluş dile getirmiyor. Sulu tarıma geçildiği zaman pancar diğer ürünlerden daha iyi gelir getirir. Pancarın bizim bölgemizde desteklenmemesi büyük bir eksikliktir.  941 havzada hangi ürünün destekleneceği belli. Bizim yöremizde pancar yok. Pancarın desteklenecek ürünlere dahil edilmesi için çaba sarf etmek gerekiyor. Hamzadere projesi bittiğinde sulu tarımda alternatif ürünlerde pancar ilk tercih olmalı. Dekar başı geliri çeltikten daha fazla.” diye konuştu.

KALİTE İÇİN ÇEŞİTLİLİĞİN SINIRLANDIRILMASI LAZIM

Buğdaydaki verimi arttırmak için neler yapılması gerektiğine de değinen Kale, şunları kaydetti: “Türkiye’deki sorunlardan biri çeşit bolluğu. Her yıl bizim bile bilmediğimiz yeni tohum çeşitleri çıkıyor. Çiftçimiz de çok iyi durumda olmadığı için haklı olarak nasıl 3-5 kilo fazla alırımın hesabını yapıyor. Kalite anlamında çeşitliliğin sınırlanması lazım. Ama sınırlamakta mümkün değil. Çok çeşit un sanayisi açısından sorun değil. Bizim aradığımız kriterlere uyanları alıp işliyoruz. Çeşitliliğin artısı da var. Her buğdayın kendine has özellikleri olduğu için çeşitlilik sanayicilik tarafından sorun değil. Çiftçilerimiz her buğdaydan un olacağını düşünüyor. Tabi ki her buğdaydan un olur ama kaliteli olmuyor. Birçok insanımız buğdayı hayvanlarına yediriyor. Hangi buğdaydan 5 kilo fazla alırsa onu eksinler. İnsanlarımıza söylediğimiz şu; kendi hayvanlarına ham madde mi çıkaracaksın? Pazara mı çıkaracaksın? Pazara çıkaracaksa piyasanın istediği ürünü ekmek zorundasın. Ama kendi ihtiyacın için kullanacaksan hangisinden daha fazla alıyorsan onu ekmelisin.”