AYGÜL KONAR

“KANOLA EKİLİŞLERİ TAMAMLANDI”

Bölgede kanola ekilişlerinin tamamlandığını belirten Açar, “Kanola ekilişleri mevsim itibari ile zamanında yapılmıştır. Ekim mevsimi itibari ile düşen yağışlar iyi bir tohum yatağı hazırlanmasına da imkân vermiştir. Çıkışların iyi olduğu ve de takriben 4-5 yaprak devresinde olduğu ve de rozetleşme devresine gelindiği görülmektedir. Önümüzdeki mevsimin gidişatı da dikkate alındığında kanola, kışa güçlü bir şekilde gireceğinden kış soğuk ve de donlarından etkilenme olmayacağını da söylememiz mümkündür. Ancak, mevsim itibari ile özellikle kanola ekilişlerinde dar ve de geniş yapraklı yabancı otlar ile mücadele edilmelidir. Bu itibar ile yabancı ot mücadelesi doğru ve de zamanında yapılmalıdır.” dedi.

“EKİLİŞLER GEZİLİP YABANCI OT DURUMUNA GÖRE İLAÇLAMA PROGRAMI YAPILMALI”

Lütfü Açar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanola ekilişlerinde yabancı ot mücadelesi genel itibari ile kültürel ve de ilaçlı mücadele şeklinde yapılmaktadır. Kültürel mücadele her ne hikmet ise, ülkemiz genelinde olsun bölgemiz genelinde olsun pek yapılmamaktadır. Genel itibari ile ilaçlı mücadele şeklinde yapıldığı görülmektedir. Kanola ekilişlerinde ilaçlı mücadele uygulama şekil ve zamanlaması iyi bir şekilde belirlenip yapılmalıdır. Genel itibari ile kanola ekilişlerinde dar yapraklı ve de geniş yapraklı yabancı otlar; kanola ekilişlerinde bu devrede sorun olmaktadır. Bu nedenledir ki, ilaçlı mücadele; ekim sonrası çıkış öncesi yapılabildiği gibi, çıkış sonrası yabancı otların çıkışları ve de büyüme devreleri dikkate alınarak da yapılmaktadır. Ekim sonrası çıkış öncesi ilaçlama yapılacak ise, toprakta yeterli rutubetin olması gerekmektedir. Şayet yeterli rutubet yok ise, ilaç yeterli çalışmamakta ve de mücadeleden başarı elde edilememektedir. Bu itibar ile bu hususa dikkat edilmelidir. Çıkış sonrası mücadelede ise, genel itibari ile yeşil aksam mücadelesi şeklinde olacağından toprak rutubeti pek önem taşımamaktadır. Ancak, hava ısısı ile birlikte ekilişlerdeki yabancı otların çeşidi ve de gelişme devreleri önem taşımaktadır. Bu itibar ile de ekilişler gezilip yabancı ot durumuna göre ilaçlama programı yapılmalıdır.”

Açar, sözlerini “Kanola, bahar mevsimi itibari ile hızlı gelişmekte ve de 30-40 cm boyuna geldikten sonra bu mevsim itibari ile kanola, çıkan otları gölgelediğinde yabancı otlar pek gelişememekte zirai mücadele de pek önem taşımamaktadır.” diyerek tamamladı.