BÜLENT SAYLAM

Çeltik hasadını başlatan Mehmet Emin Meriç"Beyaz İnci" olarak da adlandırılan çeltik hasadının tüm çiftçilere hayırlı olmasını temenni ederken, Mehmet Emin Meriç'in, Kılıçköy'de bulunan çeltik tarlasında gerçekleştirilen ilk hasada; Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Nuran Uslu ve Tahir Özçınar, Keşan Tarım ve Orman İ.lçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, MHP Keşan İlçe Başkanı Adnan İnan, Kılıçköy Muhtarı Halil Meriç, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf ile bazı meclis ve yönetim kurulu üyeleri, Keşan TB (Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ile bazı meclis ve yönetim kurulu üyeleri, Ziraat Bankası Trakya Bölge Yöneticisi Murat Öztürk, Keşan Ziraat Odası Başkanı Yardımcısı Sedat Yoluç ile beraberindeki bazı yönetim kurulu üyeleri, bazı bankaların Keşan şubesi müdürleri ile temsilcileri katıldı

İLK HASAT YILMAZ VE MERİÇ TARAFINDAN YAPILDI

Kılıçköy'de Cuma namazının kılınmasının ardından hasadın yapılacağı tarlaya geçildi. Burada koronavirüs tedbirleri ile ilk hasat için Kaymakam Yılmaz ve Meriç, biçerdöverlere binerek çeltik ekili tarlada hasada başladı. Daha sonra diğer biçerdöverler de arazilere girerek hasadı hızlandırdı. Temsili hasadın ardından biçerdöverden inen Cemalettin Yılmaz, Okan Gaytancıoğlu ve diğer katılımcılara, çeltiklerin başaklarından oluşan birer demet hediye edildi.

MERİÇ: "13 RUTUBET BAZ ALINMALI"

Hasadın başlamasının ardından açıklamalarda Mehmet Emin Meriç, yaş kaç olursa olsun ülke ekonomisi için üretmeye devam etmek gerektiğini dile getirerek, "İnşallah karşılığını da alırız. Şuanda piyasaya henüz tüccar girmedi. TMO bir fiyat belirledi ancak üründe kıstas tutacak mı onu bilmiyoruz. Özellikle TMO'ya ürün verecek üreticiler, 13 rutubetin üzerinde ürün getirmesinler. 13 oranındaki rutubet, TMO'da 14 oluyor. Dolayısıyla ürününü yeniden kurutmaya götürecek üreticiler maliyeti de artırmış olur. Üreticilerimiz rutubeti 13 olarak baz alsınlar. Çünkü bazı üreticilerimiz parayla kurutuyor. Bu orana dikkat edilmeli." dedi.

"Görüntü olarak 'Keşan' cinsi uzun yıllar zirvede yer alacak"

Tüccarın, ürünü aldıktan hemen sonra işlediğini, ancak TMO'nun, ürünü depolarda bekletmesi nedeniyle rutubetin önemli olduğunun altını çizen Meriç, çeltik üretiminde çeşitlere de değinerek, "Osmancık, yaklaşık 12 yıl Türkiye mutfağında 1 numaralı pirinç olarak kaldı. Ancak yenilenemeyince verimi ve fiyatı düştü. Yıllardır baldo pirinçte Osmancık cinsi konuşuldu. Ancak Keşan, Kazanova da var. Görüntü olarak 'Keşan' cinsi uzun yıllar zirvede yer alacak. Tarımsal üretimde bu anlamda araştırmaya büyük iş üşüyor. Ne yapıp edip tarımsal üretimde araştırmaları desteklememiz gerekiyor." diye konuştu.

"DESTEKLERİN ARTIRILMASINI BEKLİYORUZ"

Sözlerinin devamında, üretimde girdi maliyetlerin yüksekliğinden ve açıklana fiyatlardan bahseden Mehmet Emin Meriç, "Üreticilerin istediği fiyatların abartılı olduğu söyleniyor ama hiç de öyle bir durum yok. Geçtiğimiz yıl cameo çeşit çeltiği 6.20 TL'ye satmıştım. Şuanda 5.20 TL deniyor. Eğer TMO bunu da almazsa tablo karamsar oluyor. Geçen yılki fiyata baktığımızda, bu yıl yüzde 25 üzerine koyularak 7.50 TL olması gerekiyor. Ancak şuan 5.50 TL bile konuşulmuyor. Artan girdi maliyetlerini göz önünde bulundurursak girdiğimiz kapıdan çıkarsak kar sayacağız. Daha 2020 yılının desteklerini alamadık. Ne kadar alacağımız da belli değil. Şimdiki ürünün desteğini yine 10 kuruş olarak, gelecek yıl alacağız. Bu anlamda desteklerin artırılmasını bekliyoruz. Öte yandan, dedelerimizden kalan ve tapu konusunda sıkıntı çekilen yerleri ekerken gereken ödemeleri yapıyoruz, ama destek ödenmesi noktasında destekleri alamıyoruz." şeklinde konuştu.

GAYTANCIOĞLU: "ÇİFTÇİLERİMİZİN BEKLENTİSİ 6 BİN TL/TON, ANCAK HESAP ORTADA"

Daha sonra konuşan Gaytancıoğlu, "Keşan" çeşit kaliteli pirince farklı kalitesiz pirinçlerin de karıştırıldığını, bu konuda gereken önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Tüm üreticileri, üretime verdikleri katkı nedeniyle teşekkür eden Okan Gaytancıoğlu, "Çiftçilerimizin beklentisi 6 bin TL/Ton, ancak hesap ortada. Bizim bu konuda esas kızdığımız nokta, bu kaliteli ürünün içerisine ithal ve kalitesiz pirinçler de karıştırılıyor. Bunun olmaması gerekiyor. Bu anlamda haksız rekabet oluyor." dedi.

KAYMAZ: "'KEŞAN' ÇEŞİDİNİ MARKALAŞTIRMALIYIZ"

"Keşan" çeşidi çeltiğin tutulan bir çeşit olduğunu dile getiren Necmi Kaymaz da bu ürünün bu şekilde muhafaza edilerek markalaştırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi; "Bunu bu şekilde muhafaza etmemiz gerekiyor. STK'lar olarak bizler bu konuda adım atmaya hazırız."  Yapılan konuşmaların ardından, ilk hasada katılanlar, Mehmet Emin Meriç ve tüm çeltik üreticilerine, bereketli bir hasat sezonu dileklerini iletti. Hasatta pilav-ayran ikramında bulunuldu.