Ziraat Odası Başkanıyla aynı fikirde değil

 Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, dün yaptığı açıklamada, saman balyası fiyatlarının bu yıl da hayvan üreticilerinin bekledikleri seviyelerden çok yüksek olacağına dikkat çekerek, “Saman bu yıl da altın değerinde. İnsanlar buğdayın fiyatını değil samanın fiyatını düşünüyor” dedi.

BALYA TARLADA 5-6 LİRA 

Balya fiyatlarının geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yüksek olduğunu belirten Meriç, “1,5 TL’ye bağlanan balya 5-6 TL gibi bir fiyatla satılıyor. Fiyat 3 TL seviyelerinde olmalı ki üreticinin bu konuda yüzü gülsün. Üreticide para mı var balya alacak? Bu fiyat üreticimizi zora sokuyor. Bu yıl da balya fiyatları pahalı. Çiftçimiz artık samanı komşusuna vermektense satmayı tercih ediyor. Artık komşuluk kalmamış. Geçtiğimiz yıllarda hayvanı olmayan çiftçi samanı komşusuna köylüsüne bedelsiz veriyordu. Günümüzde bu değişti, artık samanı parayla satıyoruz. Bir yandan bu konuda çiftçiye de hak veriyorsun. Çünkü onlar da zor günler yaşıyor.  6-7 TL balyanın harman fiyatı. Bu mu ucuz fiyat? Harmanda bu fiyat bu kadar yüksekse kış aylarında yine 24 TL’yi bulacaktır. Geçtiğimiz yıl harman zamanında bağlama fiyatına balya verdiler. Bu yıl 5-6 TL’ye tarladan alıyoruz. Bunun yüklemesi de var.” dedi.

HAYVANI OLMAYAN BİLE BALYA TOPLUYOR

Üreticinin sıkıntılı olduğunu ifade eden Nevzat Meriç, sözlerini şöyle tamamladı: “Üretici her hayvan için en az 100 tane balya almak zorunda. Bugünlerde görüyoruz hayvanı olmayan çiftçi satmak için balya topluyor. Köylüsü saman bulamıyor bunlar stok yapıyor. Artık köylü köylüyü mağdur ediyor. Elbette bir bedel karşılığında verilsin. Ben buna karşı değilim. 1,5 TL ise saman 3 TL’ye satılsın. Ancak fiyat daha şimdilerde 8 TL’lere yükseldi. Saman bu yıl da altın değerinde. İnsanlar buğdayın fiyatını değil samanın fiyatını düşünüyor. ”

ŞEN, “FİYAT ARTMAZ”

DEMİŞTİ

Bilindiği gibi, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ise, önceki gün yaptığı ve dün gazetemizde yer alan açıklamasında, şu günlerde 5-6 TL olan balya fiyatlarında bu yıl önemli bir artış beklemediğini söylemişti.