HABER MERKEZİ

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Keşan Ticaret Borsası Toprak Analizi Laboratuar Sorumlusu Tezcan Aktaş, tarımsal üretimde hayati öneme sahip olan toprak, su ve yaprak analizi borsamızın son teknolojik donanımlara sahip laboratuarında ICP cihazı ve diğer alet ekipman ile yapıldığını kaydetti. Ticaret Borsasının, bu analizler için gerekli olan numuneleri doğru ve yerinde almak amacıyla geliştirdiği özel araçları ve personeli ziraat mühendisi Mustafa Yılmaz ve ziraat teknikeri Anıl Taban  tarafından üreticinin ayağına kadar gidip hizmet verdiğini söyleyen Aktaş, “Keşan, İpsala, Enez üreticilerimiz bu hizmetimizden faydalandı ve bu yılda talepler doğrultusunda faydalanmaya devam edeceklerdir.” dedi. Aktaş’ın toprak analizi ile ilgili açıklaması şöyle:

NEDEN TOPRAK ANALİZİ YAPTIRMALIYIZ?

“En önemli problemin başında gereğinden fazla ve aşırı gübre kullanımı gelmektedir. bir gübrenin fazla verilmesi bazı diğer besin maddelerinin bitki tarafından alınmasını engellemekte, ürün verim ve kalitesini düşürmektedir.

İlk defa toprak analizi yaptığımız topraklar da gözlemlediğimiz:

PH, EC (tuzluluk) , organik madde, kireç, azot, fosfor, potasyum, magnezyum, sodyum, bakır, demir, mangan, çinko gibi parametrelerin bitkinin istediği sınır aralıklarında olmadığı ve bununda hasat zamanı verim ve kalite kaybı olarak üreticiye geri döndüğü gözlenmiştir.

Verimi ve kaliteyi etkileyen en önemli etmenlerin başında bitki besleme gelmektedir. Doğru bitki besleme yapabilmek için her yıl muhakkak toprak analizi yapılmalı ve analiz rapor sonuçları uygulanmalıdır.

Ayrıntılı bilgi almak isteyen değerli üreticilerimiz konuyla ilgili hafta içi 08.30-17.30 arası (0284) 714 10 87 numarayı arayabilirler.”