BÜLENT SAYLAM

BİZ BÜROKRASİ İŞİNİ YAPIYORUZ

Tırtılı daha önce de tarlalarda görüldüğünü dile getiren Şen, açıklamasına şöyle başladı: “Tırtılı biz gördük, görmedik değil ama tırtıl bu kadar zarar yapmıyordu veyahut da döngü oluşurken ayçiçeği olma döngüsüne giriyordu, zarar yapamıyordu. Şimdi bu yıl istisnai bir durum sadece Keşan’a özgü bir durum değil. Trakya’da ve değişik bölgelerde de görülüyor. Biz çiftçiyi bilgilendirmek zorundayız. Bizim görevimiz her zaman olduğu gibi tarım arazilerine giderek çiftçiyi bilgilendirmek ama çiftçi tarlasını da gezmek zorundadır. Ziraat Odası olarak da ilaçlarını temin ediyoruz. Çiftçinin her zaman yanındayız Ziraat Odası Yönetimi ve Meclisi olarak. Bizim maddi gücümüz belli. Drone almak işi çözecekse hemen alalım. Keşan’da 225 bin dekar ayçiçeği ekili alan var. Hangi köye hangi tarlaya gidebiliriz. Biz bürokrasi işini yapıyoruz.”

Bazı üreticilerin, çiftçi kuruluşlarının çiftçilerin yanında durmadığı yönündeki iddialarını değerlendiren Hasan Şen, “Keşan Ziraat Odası olarak Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü ile istişare ediyoruz. Çiftçiyi uyandırmaya çalışıyoruz. Tarlasına hiç gitmeyen insanlar var. Arazine git, kontrol et, mücadeleni bir an önce yaparsan zararı az olur diyoruz. ” dedi.

“BİZ BUNLARI HAKEDECEK NE YAPTIK?”

Medya Keşan’da yayınlanan habere sosyal medya üzerinden yapılan yorumlara da değinen Şen“Ziraat Odası Yönetimi de çiftçilerden oluşuyor. Bazı arkadaşlar yazmış. Öyle bir hakaret eder gibi bela okuyor. Yani biz bunları hak edecek ne yaptık? Biz çiftçilerin verdiği parayı çarçur etmiyoruz ki. Her şeye açığız biz, gelsinler, görsünler. Biz bu hakaretleri duyacak seviyelerde insanlar değiliz. Biz kendimize yakıştırmıyoruz bunları. Biz seçilmiş insanlarız, çiftçilerimizin parasına sahip çıkıyoruz, gidip de Ziraat Odası Başkanı olarak ilaçlayacak halimiz yok. Ben sadece bilgi veririm.” şeklinde konuştu.

Ziraat Odası başkanı olarak kendisinin zaten uçakla ilaçlamaya karşı olduğunu vurgulayan Şen; “Neden karşıyım? Doğanın dengesi bozuluyor. Yıllarca sünede uçakla ilaçlamada başarılı olduk mu? Bu belki bir tırtıl ilaçlama yeraltı aletleriyle ilaçlanırsa bence bölge bölge dronelarla veyahut da üreticilerimiz kendi imkânlarıyla arazilerini ilaçlarsa zarar daha az olacak.” dedi.

“TATİLDE BİLE ODAYI AÇIK TUTTUM”

Şen, şunları söyledi: “Bu işi yapıyorsak Devlet de bizim yanımızda olacak. Ziraat Odası olarak bugün toplantı yaptık, gündemimizin en büyük maddesinden bir tanesi de tırtıl oldu. Tırtıl, tatile denk geldi. Biz elimizden geldiğince insanları ben 15 Temmuz günü dahi odayı açık tuttum. Neden açık tuttum? Gelsin insanlar, üreticiler buradan alışveriş yapan aylarca yıllarca burasını tercih eden insanlar açık tuttum, ilaçlarını alsınlar diye. Sadece ilaç satmak için değil, sadece gelip insanlar mağdur olmasın diye. Biz o kadar paragöz insanlar değiliz. Biz çiftçilere Keşan Ziraat Odası yönetimi meclisi olarak hizmet etmeye devam ediyoruz”

DRONLARIN HEPSİ KIRKLARELİ’YE GİTTİ

Şabanmera Muhtarı Emin Özcan da söz alarak; “Drone bulmakta zorluk çektik. Bu gece Şabanmera’ya akşam üstü 2 dron gelecek ilaçlama yapacak. Biz muhtarlar vatandaşın isteklerine göre hareket ediyoruz. Vatandaş ilacı tarlasına atıyor bize diyor ki bu etkili olmadı diyor. Umumi arazinin ilaçlanması gerekiyormuş. Etki etmesi için tüm ayçiçeği arazisinin ilaçlanması lazımmış. Zaten bu ilacın ömrü 3 veya 4 günmüş. 3-4 gün sonra bu ilaç ömrünü bitiriyor. Ben gittim tarlama attım, benim tarlamdan çıkıyor, başka tarlaya giriyor. 4 gün sonra tekrar benim tarlaya giriyor, yemeye devam ediyormuş. Komşu tarlaların da bütün umumi arazinin atılması gerekiyormuş. Muhtarlar ne yapacak? Ben 2 günden beri drone arıyorum. İpsala Bölgesinin dronları hepsi Kırklareli tarafına gitti. Şu anda dron fiyatları çok arttı. Bu ilaçlama arıları öldürmemek için akşam saatlerinde yapılıyor. 3 günden beri benim gecem günü uykumuz kaçtı. Bayramda tırtılı gördüğümüz gibi tarlaya girseydik, bu petrol arama çalışmalarının verdiği zararın çeyreğinin çeyreğini görmezdik. ” ifadelerini kullandı.