Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Tolga Çaçur, sulama planlaması yapılırken sulamanın ne zaman yapılacağına, her sulamada ne kadar su verilmesi gerektiğine ve hangi sulama yöntemlerinin kullanılacağına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

1 KİLOGRAM BUĞDAY İÇİN 1 TON SU

Tarım sektörünün su varlığının etkilendiği alanlardan birisi olduğunu ve elde edilen ürünle, yani verimlilikle kendisi göstermekte olduğunu belirten Çaçur, Tarım su ile çalışan bir fabrikadır. Örneğin, 1 kg buğday üretmek için 1 ton su kullanılmaktadır. Yeryüzündeki su miktarı değişmezken kentsel kullanım, sanayi, tarım alanlarının sulanması, artan nüfusun gereksinimlerinin karşılanması gibi nedenlerden dolayı suya olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca su kaynaklarının dağılımı dengeli olmadığından kimi yerler su kaynakları açısından kendine yeter durumda, kimi yerler ise sudan yoksundur. Bu bağlamda, küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucu meydana gelen kuraklık ve yağış rejimindeki düzensizlik tarımı olumsuz etkilemektedir. Sonucunda su kaynaklarında azalma, kuraklık ve su stresi, biyolojik çeşitlilikte azalma, hastalık ve zararlılarda artış, toprak kalitesinde düşüş ve devamında pazar fiyatlarında yükseliş meydana gelmektedir.” dedi.

4-5 KAT VERİM ARTIŞI SAĞLANIR

İklim değişikliklerinin sonucunda kısa süreli ve şiddetli yağışların meydana geldiğini ifade eden Tolga Çaçur, şunları söyledi:

“Bu, faydadan ziyade zarara neden olmaktadır. Tarımsal üretim için düşük şiddetle uzun süreli yağışlar fayda sağlar. Yağışın şiddeti toprağın infiltrasyon hızından yani emilim hızından yüksek ise toprağa girmeden yüzey akışına geçerek erozyon sorununu doğurur.  İnfiltrasyon üzerinde en önemli etkiyi topraktaki boşluklar yaratır. Toprakta boşlukların olması infiltrasyon hızı ve süresini arttırır. Buna göre boşluğu fazla olan kumlu topraklar, boşluğu daha az olan killi topraklara oranla suyu daha fazla infiltre ederler. Ancak su tutma kapasitesi yönünden killi topraklar daha fazla su tutabilirler. Sulama ile bitki türüne bağlı olarak 4-5 kat verim artışı sağlanabilmektedir.”

3 ŞEY ÇOK ÖNEMLİ

Sulamanın dışında verimi artırıcı önlem ve uygulamaların önemine değinen Çaçur,Fakat sulama yapılmaksızın verimi artırıcı tüm uygulamalar eksik kalmış olacaktır. Ayrıca sulama zamanına, suyun gerektiği miktarda uygulanmasına önem verilmeli ve sulama suyunun uygulama biçimine dikkat edilmelidir. Sulama planlaması yaparken 3 şeye dikkat edilmelidir. Bunlar; sulama ne zaman yapılmalı, her sulamada ne kadar su verilmeli ve hangi sulama yöntemleri kullanılmalı.şeklinde konuştu.

SUYUN RANDIMANI DA ÖNEMLİ

Son yıllarda damla ve yağmurlama sulama sistemine geçmek üzere yoğun yatırım ve destekleme çalışmalarının yapılmakta olduğunun altını çizen Tolga Çaçur, şunları ifade etti:

Suyun iyi kullanımı ile yağmurlama sulama randımanı %85, damla sulama yönteminde %95’lere ulaşabilmektedir. Burada suyun randımanı su-verim ilişkisi bakımından önemli bir ölçüttür. Özellikle yoğun tarımın yapıldığı yerlerde damlama yöntemiyle bitkilerin ihtiyaç duyduğu su ve besin elementlerinin kısa süre içersinde kök bölgesine ulaşmasını sağlamak en yüksek düzeyde verimi beraberinde getirir. Bu nedenle üretimin artırabilmenin tek yolu mevcut kaynaklarla en yüksek düzeyde ürün elde etmektir.”