1 KİLOGRAM BUĞDAY İÇİN 1 TON SU
Tarım sektörünün su varlığının etkilendiği alanlardan birisi olduğunu ve elde edilen ürünle, yani verimlilikle kendisi göstermekte olduğunu belirten Çaçur, “Tarım su ile çalışan bir fabrikadır. Örneğin,
4-5 KAT VERİM ARTIŞI SAĞLANIR
İklim değişikliklerinin sonucunda kısa süreli ve şiddetli yağışların meydana geldiğini ifade eden Tolga Çaçur, şunları söyledi:
“Bu, faydadan ziyade zarara neden olmaktadır. Tarımsal üretim için düşük şiddetle uzun süreli yağışlar fayda sağlar. Yağışın şiddeti toprağın infiltrasyon hızından yani emilim hızından yüksek ise toprağa girmeden yüzey akışına geçerek erozyon sorununu doğurur. İnfiltrasyon üzerinde en önemli etkiyi topraktaki boşluklar yaratır. Toprakta boşlukların olması infiltrasyon hızı ve süresini arttırır. Buna göre boşluğu fazla olan kumlu topraklar, boşluğu daha az olan killi topraklara oranla suyu daha fazla infiltre ederler. Ancak su tutma kapasitesi yönünden killi topraklar daha fazla su tutabilirler. Sulama ile bitki türüne bağlı olarak 4-5 kat verim artışı sağlanabilmektedir.”
3 ŞEY ÇOK ÖNEMLİ
Sulamanın dışında verimi artırıcı önlem ve uygulamaların önemine değinen Çaçur, “Fakat sulama yapılmaksızın verimi artırıcı tüm uygulamalar eksik kalmış olacaktır. Ayrıca sulama zamanına, suyun gerektiği miktarda uygulanmasına önem verilmeli ve sulama suyunun uygulama biçimine dikkat edilmelidir. Sulama planlaması yaparken 3 şeye dikkat edilmelidir. Bunlar; sulama ne zaman yapılmalı, her sulamada ne kadar su verilmeli ve hangi sulama yöntemleri kullanılmalı.” şeklinde konuştu.
SUYUN RANDIMANI DA ÖNEMLİ
Son yıllarda damla ve yağmurlama sulama sistemine geçmek üzere yoğun yatırım ve destekleme çalışmalarının yapılmakta olduğunun altını çizen Tolga Çaçur, şunları ifade etti:
“Suyun iyi kullanımı ile yağmurlama sulama randımanı %85, damla sulama yönteminde %95’lere ulaşabilmektedir. Burada suyun randımanı su-verim ilişkisi bakımından önemli bir ölçüttür. Özellikle yoğun tarımın yapıldığı yerlerde damlama yöntemiyle bitkilerin ihtiyaç duyduğu su ve besin elementlerinin kısa süre içersinde kök bölgesine ulaşmasını sağlamak en yüksek düzeyde verimi beraberinde getirir. Bu nedenle üretimin artırabilmenin tek yolu mevcut kaynaklarla en yüksek düzeyde ürün elde etmektir.”