Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, süt üreticisinin Temmuz- Ağustos ve Eylül olmak üzere üç aylık süt teşvik primlerinin birlik hesaplarına aktarıldığını ve bu sabahtan itibaren süt üreticilerine dağıtılmaya başlanacağını bildirdi.

Meriç, soğutulmuş inek sütü için 0,70 TL, soğutulmamış çiğ inek sütü için de 0,40 TL pirim ödemesi yapıldığını ve Keşan’da bu dönem toplam 180 bin TL dağıtılacağını söyledi.

180 BİN TL DAĞITILACAK

Üç aylık süt teşvik primlerinin geçen hafta sonu itibarıyla bakanlık tarafından birlik hesaplarına aktarıldığını belirten Meriç,  “Biz de üreticilerimizin hesaplarına bu paraların geçmesi için Ziraat Bankası'na talimat gönderdik. Bin 100 birlik üyesine toplamda yaklaşık olarak 180 bin TL teşvik ödemesi yapılacak.  Bu arada süt teşvik primleri birim fiyatları soğutulmuş inek sütü 0.7 Kuruş, soğutulmamış çiğ inek sütü de 0.4 Kuruş olarak ayrıcalık yapılmıştır. Bu da iyi ve kalitenin daha fazla değerlendirilmesi anlamında iyi bir gelişme. Hayırlısı olsun. 2013 yılıyla ilgili son üç ayımız kaldı. Ekim-Kasım ve Aralık ayları da ümit ediyorum Ocak ayı içinde ödenecektir."  dedi.

HAYVAN ÜŞÜMEZ, AHIRIN HAVALANDIRILIMASI HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Açıklamasına hava koşullarının şu an itibarı ile süt üretimini olumsuz yönde etkilemediğine de değinen Meriç, şöyle konuştu: “Şu anki hava koşullarının süt üretimini etkileyen olumsuz bir durumu yok. Zaten şu anda kuru dönem dediğimiz yani soğuma dönemi, yani ahıra çekilme değil de buzağılama dönemi Ocak, Şubat ve Mart aylarında başlar. Süt üretimi de bununla beraber artışa tırmanacaktır. Hava koşullarından dolayı süt üretiminde herhangi bir düşüş yok. Tavsiyem, hayvan ağıllı işletmeler mutlaka havalandırılmalı. Yarı açık veya açık sistem değilse havalandırma faydalı olacaktır. Bizde eskiden kalma bir şey vardır: İşte hayvan üşür şuradan tıkayalım burada tıkayalım diye. Havalandırma hayvan sağlığı açısından çok önemlidir. Hayvan sağlıklı olursa üretim de verim de daha yüksek olacaktır.”