Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, 2013 yılı biçerdöver ve balya bağlama fiyatlarını dün açıkladı. Edirne il genelinde uygulanması düşünülen biçerdöver ve balya bağlama fiyatlarının belirlenmesi için geçtiğimiz günlerde ziraat odaları temsilcilerinin katıldığı bir il koordinasyon toplantısı yapıldığını ancak buradan ortak bir karar çıkmadığını bildiren Şen, “Bunun için biz de burada Keşan olarak hem biçerdöverciler ile hem de çiftçiler ile görüşerek bir fiyat belirledik. Bu belirlediğimiz fiyat geçen yılki fiyatın yüzde 10’u kadar farklı. Herkesi düşünerek alınmış bir fiyat kararıdır” dedi.

HUBUBATIN DEKARI 15.50 LİRADAN BİÇİLECEK, BALYA BAĞLAMA 1.60 TL

Şen’in yaptığı açıklamaya göre Keşan’da 2013 yılı hasat döneminde KDV dahil olmak üzere hububat hasadı dekarı 15.50 TL, sap kıyıcı 16.00 TL, mısır hasadı 25 TL, kanola hasadı 17 TL ve 25 kilogramdan az olmamak kaydıyla balya bağlama 1.60 TL.

TMO KARTI OLAN, BANKAYA GİDİP GÜNCELLETSİN

2013 hasat döneminin yer yer başladığını ve TMO’nun 21 Haziran 2013 Cuma günü itibarıyla alımlara başlayacağını da kaydeden Şen, çiftçileri, ellerindeki TMO kartlarını ilgili bankaya giderek güncellemeleri konusunda uyardı. Şen, “Bilindiği gibi TMO bu yıl sadece randevulu sistemle mal alacak. Bu, çiftçilerimiz için çok iyi bir uygulama, Hem zaman kaybı olmuyor hem de araçlarımız yüklü bir şekilde beklemek zorunda kalmıyor. Aynı zamanda çiftçilerimizin bir çoğunda TMO kartı var. Bu kartı olan üreticilerimiz paralarını mal tesliminden 10 gün sonra, diğer çiftçiler ise 30 gün sonra alıyor. Bu konuda mağdur olmak istemeyen çiftçilerimiz ilgili banka şubesine giderek ellerindeki TMO kartlarını güncelletsinler” diye konuştu.

YAĞIŞLAR YAZLIK MAHSULE ÇOK İYİ GELDİ

Açıklamasının ardından bir soru üzerine bölgemizde son günlerde görülen yağışların ekili arazilere etkisi konusunda görüş belirten Şen,Yağmurlar özellikle yazlık mahsule çok iyi geldi. Ayçiçekleri pırıl pırıl parlamaya başladı. Hasat dönemine giren hububatta ise yağışların olumlu veya olumsuz bir etkisi olmaz. Yağışlar buğdayın birkaç gün geç biçilmesine neden olur” şeklinde konuştu.

Şen,  2013 yılı hububat hasadının bölgemiz çiftçilerine hayırlı uğurlu ve bol kazançlı olması temennisinde de bulundu.