Aromatik bitkiler üzerine kurulan Keşan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ABİTKOOP) ile ilgili dün bir basın toplantısı düzenlendi.

Saat 12.00’de, Keşan Muhtarlar Derneğinde başlayan toplantıya, ABİTKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karaca, Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Yan, Veli Çınar, Denetim Kurulu Üyeleri Cemal Serbest ve Halil Bölük katıldı.

Kooperatif hakkında bilgi veren Ahmet Karaca, ABİTKOOP’un, tıbbi ve aromatik bitkilerin ithalatının ancak üretici kooperatifleri ve kamu kurumlarınca yapılabilme zorunluluğundan dolayı üretim ve pazarlama kooperatifi olarak kurulduğunu belirterek, “ABİTKOOP lavanta yetiştiriciliğinin, ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi bölgemizde de gelenekselleşmiş olan ürün deseninin değiştirilmesine yönelik önemli bir açılım sağlayacaktır. ABİTKOOP Bölgemizin iklim şartları ve toprak yapısının lavanta bitkisinin gelişmesine uygun olduğu için Bulgaristan’da 5 yıllık lavanta bitkisinden üretilen fideleri ithal ederek çiftçilerimize sunmaktadır. ABİTKOOP’un ithal ettiği fideler lavanta çeşitleri arasında yağ oranı en yüksek olan SEVTOPOLİS ve HEMUS türleridir. ABİTKOOP tarafından ithal edilen fideler ziraai karantinaları yapılarak sertifikalandırılmıştır. ABİTKOOP çiftçilerimize lavantanın ekim, hasat ve yağ üretimi dönemlerinde her türlü teknik desteği verecektir.” dedi.

LAVANTA EKİMİ

Aromatik bitkilerin temel olan lavantadan bahseden Karaca, “Lavanta çok değerli bir uçucu yağ bitkisidir. Çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir. Lavanta uçucu yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayide kullanılmaktadır. Ayrıca güzel kokusu nedeniyle sabun, ilaç sanayinde ağrı kesici, sakinleştirici uykusuzluk giderici özellikleriyle aromaterapide kullanılmaktadır. Kuru lavanta çiçeğinin de kullanım alanları geniştir. Aynı tarladan lavanta balı da üretilebilmektedir. Fidelerin sağlıklı olması kısa sürede yüksek verim verebilmesi için 5 yıllık lavanta bitkisinden çelik alınarak üretilmesi önemlidir. Kooperatifimizin ithal ettiği fideler 5 yıllık bitkiden üretilmiştir. Fidelerin dikiminin Kasım-Aralık aylarında yapılması uygundur. Fideler 1.40 cm sıra 40 cm kök aralığında ekimi yapılmaktadır. Dekar başına yaklaşık 2000 adet fide ekilmektedir. Bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek için fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir. Lavanta bitkisi susuz koşullarda yetişmekle birlikte sulama yapılması dekardaki çiçek verimini arttırmaktadır.”

OLDUKÇA VERİMLİ

Ahmet Karaca, lavantanın toprak yönünden seçici olmayan bir bitki olduğunu dile getirerek, “Kireççe zengin süzek ve ph’s 5. 8-8. 3 olan kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa oldukça dayanıklıdır. İlk 2 yıllık sürede yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama dışında önemli bir bakım işlemi yoktur. 2 yıllık sürede yabancı ot kontrolünün titizlikle yapılması bitki gelişimini olumlu etkileyecektir. İleriki yıllarda bitkinin allelopatik özelliğinden dolayı yabancı otlar baskı altına alınacağı için ayrıca bir mücadeleye gerek kalmayacaktır. Lavanta hasadı, Lavanta tür ve iklim koşullarına göre değişmekle birlikte Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenmeye ulaşır ve bu dönemde hasat edilir. Hasat testere ve ot bıçağıyla yapılabildiği gibi biçerdöver veya traktöre bağlı biçme makineleriyle hasat edilmeye uygun bir bitkidir. Hasat edilen çiçekler ya doğrudan uçucu yağ elde etmek için işleme alınır ya da gölgede kurutmaya bırakılır. Uçucu yağ verimi (randımanı) çeşitlerine göre dekar başına 10-15 litre arasında değişmektedir. Dekar başına kuru çiçek verimi tür, çeşit, iklim toprak koşullarına göre 180 kg ile 300 kg arasında değişmektedir.” şeklinde konuştu.

Bölgede ilk lavanta ekiminin önümüzdeki günlerde Yenimuhacir Beldesi’nde 12 dönümlük alana yapılacağı kaydedildi. Kooperatif üyesi Ayhan Şenol da Seydiköy’de 220 dönüm araziye lavanta ekeceğini söyledi. ABİTKOOP, aromatik bitkiler üzerine kurulan ilk kooperatif olma özelliğini taşıyor.