2016 yılı bal üretimi mevsiminin başladığını ve halen devam etmekte olduğunu dile getirerek söze başlayan Kırım,  “Süzüm işi tamamlanmış olan bölgelerimizde verimin düşük olduğunu görüyoruz. Bu düşüklüğün sebebi de mevsimin yağışlı geçmemesi aşırı sıcaklar ve bununla beraber çiçek ve nektar döneminin kısa sürede bitmiş olması. Ancak arazi yapısı kuvvetli olan bölgelerimizde  gerek doğal çiçekler gerek endüstriyel bitkilerdeki çiçek açma dönemi daha uzun sürdüğü için bu bölgelerde henüz süzüm işi tamamlanmış değil. Bu bölgelerde verimin diğer kurak geçen bölgelere göre iyi olduğunu da görmekteyiz. Verimin düşük olduğunu bölgelerde olsun şimdi süzümü devam eden bölgelerde olsun bal kalitesinin çok iyi geçtiği görülüyor. Aroma, lezzet, tat, yoğunluk ve homojen olması oldukça memnun edici. Bunun dışında her sene olduğu gibi bu senede üreticinin beklentileri üzerinde fiyat bir fiyat oluşmadı. Hep sıkıntılar içerisinde fiyat yönünde. Ancak üretimde kısıtlılık olursa arz ve talep dengesi görüleceği aşikârdır. Bugünkü fiyatlar toptan alıcılar için 185-200 lira arası söyleniyor. Bu rakamlarda bal fiyatı için oldukça düşük. 500 gramlık bir reçel ile aynı miktarda bal kavanozunu karşılaştırdığımızda şeker ve şekerden mamul ürünlerin baldan daha yüksek fiyatta olduğunu görülüyor. Şunu ifade ediyor ki ya bal tüketimi çok az veya yeterli bilgilendirme yapılamadığı için bal tüketimini arttıramıyoruz. Hâlbuki en sağlıklı besin baldır. İçeriğinde vitamin çok ve tat olarak da güzel. Şekerli mamul bir ürünle karşılaştırıldığında balda ki şekerin zararsız olduğu uzmanlar tarafından da söyleniyor. Netice itibariyle verimlerin normal gittiği kalitenin yüksek olduğu bir dönem yaşıyoruz. Aşırı bir sorun değil ama fiyatlar yükselirse üretici hak ettiği kazancı elde etmiş olacak.” dedi.

DÜNYADA EN İYİ AYÇİÇEĞİ BALI TÜRKİYE’DE

Bölgedeki üretilen bal çeşitleri hakkında bilgi veren Kırım, “Bölgemizde erken ilkbaharda bahar balı dediğimiz çeşit var. Bunun içerisinde karaçalı, tirfil, ballıbaba, böğürtlen, akasya gibi türler var. Bu bal üretimi meralarımızın kısıtlı olmasından dolayı az üretim oluyor. Meralarımız geniş olsa doğal çiçeklerden elde edeceğimiz bal daha farklı olacak. Ancak Endüstriyel bitkilerden aldığımız balda özellikle ayçiçeği balı çok değerli. Özellikle bunu tanıtmakta ülke olarak sıkıntı yaşıyoruz. Sebepleri sadece birlik üreticileri ile değil tarım ve sağlık bakanlıklarıyla da alakalı dolayısıyla gıda sektörü ile faaliyetlerini sürdüren üretim yapan ambalajlayan firmayla da alakalı.  Dünyanın önde gelen bebek maması üreten firmalar Türkiye’den ayçiçeği balı istiyor. Dünyada en iyi ayçiçeği balı Türkiye’de bulunuyor. İklim ve doğa olarak en kalitesini biz yapıyoruz. Biz bunu anlatıp değerlendiremiyoruz.” diye konuştu.

200 ÜYEYİ BU YILSONU İTİBARİYLE TAMAMLAYACAĞIZ

Bal üreticisi desteklemeleriyle ilgili konuşan Hüseyin Kırım, şunları söyledi: “Destekleme dosyaları süresi 22 Temmuz son süre idi. Üyelerimizin tamamı birliğimiz aracılığıyla İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim ettik. Bal üretici birliği olarak biz bu hizmeti verdik. Dosya tesliminde madur olan hiçbir üreticimiz yok. Bu ara birliğimize üye olma talebi destekleme dosyaları dün bitmiş olmasına rağmen hala devam ediyor. İnşallah 200 üyeyi bu yılsonu itibariyle tamamlayacağız.”