Kaymakamlık makamında gerçekleştirilen ve saat 15.30 sıralarında başlayan ziyarette konuşan Dınkırcı, analitik üreticilik yapmak gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“İlk yapmamız gereken şey, toprağı tahlil ettirmek. Ceviz veya bademin üretileceği alanları belirlemek. Çünkü hangi ürünün hangi toprakta yetişeceğini bilmek lazım. Sebze üretimi, tarla bitkileri ya da meyve üretimi hangi alanlara uygun, onların araştırılması lazım. Ceviz ve bademin bunlar arasında farklı bir yeri var. Çünkü bunlar hem daha dayanıklı hem de endüstri bitkileri oldukları için pazarlanabilme ve ihraç edilme olanağı var. Örneğin Artvin’de ceviz önemlidir. Bandırma’nın Sahilyenice Köyü küçük bir koydadır ve köyün, cevizden yılda 5 milyon TL geliri vardır. Yerli ya da yabancı ürün hiç fark etmez, yeter ki toprak tahlili sonuçlarına uyalım. Ceviz ve bademin türlerine göre soğuklama saatleri vardır. Bunun için de bölgemizin hava durumu verilerinde uzun yıllar ortalaması çok önemli. Bu yüzden bitkinin uygun türleri dikilmelidir. Bundan sonraki süreçte, analitik düşünceyle ceviz ve bademi daha ileri seviyelere getirmek için çalışacağız.”
SERİN: SIKINTILARIMIZI YENMEK ÜZEREYİZ
Daha sonra söz alan Serin ise, birliğin bu yılın başında kurulduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: “Şu anda sıkıntılarımızı yenmek üzereyiz. Keşan Orman İşletmesi’nin bize tahsis ettiği yerlerde, uygun gördüğü ürünü ekiyoruz. Ceviz, badem ya da çamfıstığını belirtilen alanlarda istenilen şartlarda dikiyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olan 10 bin 800 dekar arazinin 4 bin 800’ü ceviz ve bademe ayrıldı. Diğer kısmı henüz ekilmeyen araziden oluşuyor. Amacımız, tüm ceviz ve badem üreticilerinin, birliğimize üye olması. Bugün (dün) de Çamlıca Belediyesi’nin encümen kararı aldığını öğrendik. Onlar da birliğimize üye olacak. Kısaca Keşan’da 3 yıl içerisinde, ceviz ve badem üretiminde, 10 milyon TL para girişi yaşanacak. Ancak bu ürünlere tarım sigortası yapılmıyor.”