AYŞİN SEÇİL GEZER

Çeltikte hazırlıkların yapılmaya başlandığının altını çizen Koru, şunları söyledi: “Üreticiler olarak, şuanda çeltik alanlarında çalışmalar yapılıyor ve ekime hazır hale getiriliyor. Havaların iyi gitmesi ve yağışların olmamasından ötürü toprak hazırlığı hızlandı. Yakın zaman içerisinde su salınacak ve ekimlere başlanacak. Fakat gündüz ve gece arasındaki hava sıcaklığı farklılıkları yaşanıyor. Hava sıcaklığı dengelenirse, bitkinin çıkışı anlamında sıkıntı yaşanmaz.”

ÜRETİCİNİN PARA KAZANMASI İÇİN RANDIMAN, VERİM VE FİYATIN İYİ OLMASI GEREKİYOR

“Üretici olarak beklentileriniz nedir?”  şeklindeki soruya cevap veren Ahmet Koru sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl verimler istediğimiz düzeydeydi. Fiyatlar harman döneminde iyi seviyedeydi. TMO iç piyasaya girmediği halde iyi bir fiyat oluştu ve üretici ürünlerini satmaya başladı. Fakat yılbaşında ithalattaki vergilerin geri çekilmesi, elinde ürün bulunan üreticiyi olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca ilaç, gübre ve mazot gibi girdi fiyatlarında yüzde 30-yüzde 35 oranında artış yaşandı. Girdi fiyatları artmış olsa dahi üreticiler olarak, biz yine üretmeye devam ediyoruz. İnşallah verimler iyi şekilde seyreder ve girdi fiyatlarındaki artışlar göz önüne alınıp, ona göre iyi bir fiyatın oluşmasını umuyoruz. Eğer bu şekilde olursa, üretim daha sürdürülebilir hale gelir. Üreticinin para kazanması için randıman, verim ve fiyatın iyi olması gerekiyor.”

HARMANDA ARZ-TALEBE GÖRE FİYAT OLUŞUYOR

“Girdi fiyatlarının yüzde 30-yüzde 35 oranında arttığını dile getirdiniz. Üretici olarak, nasıl bir fiyatın oluşmasını bekliyorsunuz?” şeklindeki soruya cevap veren Koru, sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltikte halen ithalat devam ediyor ve vergi oranları düşük seviyede. Bu temmuz ayının sonuna kadar devam edecek. Harmanda arz-talebe göre fiyat oluşuyor. Çeltikte girdi fiyatlarının yanı sıra; çeltik yerlerinde de belli bir artış söz konusu. Çeltikte dönüm başına bin 500 lira gibi bir maliyet söz konusu. Biz dönüm başına 800 kilogram verim elde edilmeli ve fiyatta iyi seviyede olması durumunda bu iş sürdürülebilir olur. İnşallah üretici açısından iyi bir sezon geçiririz.”